Hoppa till huvudinnehåll

Cancerdrabbade John McCain vill inte ha Trump på sin begravning

John McCain
Republikanen John McCain kämpar fortfarande mot cancern och behandlingens bieffekter. John McCain Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS John McCain,USA

Trots sitt svaga tillstånd har senator John McCain tagit emot flera gäster under sin cancervård och rehabilitering.

Det var i somras som den dystra diagnosen kom - en elakartad hjärntumör. Nu kämpar McCain med cancern och behandlingens förlamande effekter.

Förra söndagen besöktes McCain av USA:s tidigare vicepresident Joe Biden. Innan Bidens besök har McCain träffat senatorerna Lindsey Graham och Joe Lieberman.

Enligt New York Times har McCain sagt att han inte vill ha USA:s president Donald Trump på sin begravning. Vita huset ska ha mottagit hans önskan om att vicepresident Mike Pence deltar i stället.

Ångrar valet av Sarah Palin

Den 81-åriga senatorn har skött sitt uppdrag sedan 1987. Han hoppas få återvända till senaten men cancerbehandlingen, operationen och en tarminfektion har lagt käppar i hjulen på hans planer.

Cancern i McCains hjärna är sällsynt - samma typs cancer tog kål på vännen Ted Kennedy 2009.

Republikanen McCain har länge varit en politisk jätte i den amerikanska arenan. Många minns honom från presidentvalet 2008 där han ställde upp mot demokraternas kandidat Obama.

McCains medkandidat, Alaskaguvernören Sarah Palin, är ett av valen han ångrar. Det här berättar han i sin nya bok som ska publiceras i maj. Han ångrar att han inte valde Joe Lieberman i stället för Sarah Palin.

Under Vietnamkriget tjänstgjorde John McCain som pilot. Hans plan sköts ner och McCain spenderade fem år som krigsfånge.

Källor: New York Times, Yle Uutiset

Läs mera:

John McCain kallar Trumps politik för ”oreda”

Republikanernas starke man i den amerikanska kongressen, senatorn John McCain, är kritisk till presidenten Donald Trump som representerar hans eget parti. McCain talar om "oredan" i Trumps administration.

Läs mera:

Republikanen John McCain har diagnostiserats med en hjärntumör

Beskedet om McCains cancer kom i form av ett pressmeddelande i går. "Cancern vet inte vem den har att göra med. Visa den vad du går för John", skriver Barack Obama på sitt Twitterkonto.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes