Hoppa till huvudinnehåll

Det blåser kring Minna Helle - i dag svarar hon på kritiken om partiskhet i medlingen

Minna Helle.
Minna Helle Minna Helle. Bild: STTK / Liisa Valonen minna helle

Minna Helle, som lämnar uppdraget som riksförlikningsman för Teknologiindustrin, tillbakavisar byggfackets kritik om att hon skulle ha varit partisk i medlingen i byggsektorn.

I en tweet säger Helle att hon i medlingen mellan Byggnadsförbundet och och arbetsgivarsidan Byggnadsindustrin varit precis lika opartisk som hon alltid varit i sina förlikningsuppdrag.

Parterna stod för långt ifrån varandra

Den här gången framskred inte förhandlingarna eftersom facket och arbetsgivarsidan stod ovanligt långt ifrån varandra.

I ett pressmeddelande på lördagen gick byggfacket ut med hård kritik mot Helle och hennes sätt att sköta medlingen under våren.

Enligt facket stod det genast i början av medlingen klart att Helle inte var opartisk, då hon omedelbart anslöt sig till arbetsgivarsidans lönelinje. Tilltron till medlingen har fått sig en allvarlig törn, sade facket.

Det var den medlingen

I sin blogg redogör fackets ordförande Matti Harjuniemi noggrannare för kritiken. Helle ska ha stött arbetsgivarsidans uppfattning att den "är bunden av den allmänna lönelinjen".

Det var den medlingen, konstaterar Harjuniemi i bloggen.

Från förlikningsman till arbetsgivare

Minna Helles besked att hon blir arbetsmarknadsdirektör på Teknologiindustrin från och med den 1 juni fick många ögonbryn att höjas på fackligt håll.

På lördagen redogjorde Teknologiindustrins verkställande direktör Jorma Turunen för hur rekryteringen gått till.

Jorma Turunen
Jorma Turunen Jorma Turunen Bild: Yle Jorma Turunen,vd teknologiindustrin

- Vi var i kontakt med Helle i månadsskiftet januari-februari. Hon svarade då att hon inte kan söka tjänsten på grund av uppdraget som riksförlikningsman. I april ansåg Helle ändå att läget på medlingsfronten var sådant att hon kunde tacka ja till oss.

Enligt Turunen är det synd att Helles övergång till Teknologiindustrin uppfattas som "spelande" från hennes sida. Men visst var det klart att saken skulle få uppmärksamhet, också negativ sådan, säger han.

På måndagen ska Minna Helle berätta om sitt nya jobb i Yleprogrammet A-studio.

Läs mera:

Byggfacket: Arbetsgivarna hindrar fackanslutna att komma till jobbet

Tonen hårdnar mellan parterna i byggkonflikten. Det pågår en strejk inom byggbranschen sedan 19 april och den 10 maj bryter arbetsgivarsidans lockout ut. Lockouten får facket att se rött.