Hoppa till huvudinnehåll

Företagaren bakom kvinnooas i Ekenäs skärgård är frustrerad - Kristina Roth ger upp framtida projekt i Finland

Kvinna i röd jacka sitter på en klippa och ser ut över havet.
Kvinna i röd jacka sitter på en klippa och ser ut över havet. Bild: Catherine Aeppel Västnyland,Ekenäs skärgård,Kristina Roth

Den tysk-amerikanska entreprenören Kristina Roth har tröttnat på Finland. Efter mycket motgångar kring att skapa en kvinnoö i Ekenäs lägger hon ner framtida investeringar i Finland. Det skriver Kauppalehti på söndagen.

SuperShe-projektet väckte stor uppmärksamhet i februari då det lanserades, inte bara i Finland utan i hela världen.

Kristina Roth har liknande projekt i Karibien, och vill göra samma sak i Finland. Det vill säga erbjuda lyxiga hälsoretreater för kvinnor på en vacker semesterö - utan män.

Men fler projekt än så blir det inte i Finland, säger hon. Efter alla problem hon haft med byråkratin i Finland blev det för mycket. Hon är förbannad.

Kärleken förde henne till Ekenäs skärgård

Roth hittade till Finland då hon förälskade sig i finlandssvensken Benny Smeds, och beslöt sig för att köpa en ö i Ekenäs skärgård.

I höstas började paret bygga upp en semesterby på ön och där ska nu finnas fyra hus med möjlighet till övernattning för 10 personer.

En lyxig stuga med öppen dörr och vy över havet.
Några stugor står redan klara En lyxig stuga med öppen dörr och vy över havet. Bild: Catherine Aeppel Västnyland,Ekenäs skärgård,Kristina Roth

Roth säger till Kauppalehti att att hon satsat miljoner på projektet men byråkratin innebär enbart problem.

- Jag har fått usel betjäning av eldistributionsbolaget Caruna, jämställdhetsombudsmannen har bett om en utredning av projektet, jag har fått störande epost och tvingats anlita jurister, räknar Roth upp.

Hon berättar att hon faktiskt hade tänkt investera mer i Finland, i Lappland och i skärgården, men det blir inte av. Jag satsar på Karibien i stället säger hon.

I Finland fattar man inte ens omfattningen av SuperShe-projektet

- Där är man positivt inställd till nya idéer, och jag känner mig välkommen och man uppskattar det jag har åstadkommit. I Finland fattar man inte ens omfattningen av SuperShe-projektet.

Jämställdhetsombudsmannens intresse förbryllar

Kristina Roth begriper överhuvudtaget inte varför jämställdhetsombudsmannen är intresserad av projektet.

- Jag är på kvinnornas sida. Om ni i Finland inte vill stöda kvinnliga företagare så förverkligas jämställdheten aldrig.

På jämställdhetsombudsmannens byrå säger man att utredningen fortfarande är på hälft. Man utreder om ett företag, som bara erbjuder tjänster för kvinnor, strider mot lagen.

Stora problem med Caruna

Problemen med eltillförseln till ön blev också ett oöverstigligt problem för Roth.

Skog i förgrunden, i bakgrunden ett tak till en stuga.
Skog i förgrunden, i bakgrunden ett tak till en stuga. Bild: Catherine Aeppel Västnyland,Ekenäs skärgård,Kristina Roth

Caruna förutsatte att Roth betalade 60 000 euro på förhand för eldistributionsavtalet. Arbetet skulle vara klart i november 2017 men nu beräknar man att arbetet är klart först i augusti i år.

- Caruna har inte tagit ansvar för förseningen trots upprepade kontaktförsökt. Man skyller bara på underleverantörerna, säger Roth till Kauppalehti.

Jag älskar Finland, men ni har gjort det verkligen svårt för mig, dundrar entreprenören Roth.

Rubriken ändrad 7.5 klockan 15.30. I den första versionen fick man felaktigt intrycket att Roth vill lägga ner hela projektet med den så kallade kvinnoön. Roth säger nu till Svenska Yle att hon nog går vidare med öplanerna.

Läs mera:

Kristina Roth går vidare med kvinnoö i Ekenäs: "Jag håller vad jag lovat"

Roth rättar uppfattningen om att hon gett upp planen på kvinnoö i Ekenäs skärgård och säger hon tänker öppna ön i juni. Det är framtida investeringar i Finland som hon gett upp tanken på.