Hoppa till huvudinnehåll

Hellner lägger av efter tung säsong – oro i Sverige: ”Tomt och tunt i laget”

Marcus Hellner.
Marcus Hellner väljer att lägga av som 32-åring. Marcus Hellner. Bild: All Over Press Marcus Hellner

Efter tre OS-guld och totalt elva mästerskapsmedaljer har Marcus Hellner gjort sitt i skidspåret. Nu sprider sig oro i svensk herrlängdåkning. ”Värsta tänkbara scenario”, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

I en intervju med SVT meddelar Marcus Hellner att hans elitkarriär är över. 32-åringen har inte längre motivationen som krävs.

– Det känns verkligen som att det är dags. Jag känner inte att jag har det hundraprocentiga driv som krävs.

Hellner lägger av som en elvafaldig mästerskapsmedaljör. Han har tre OS-guld – ett individuellt och två i stafett – och sju VM-medaljer. Hans VM-guld kom i fristilssprinten i Oslo 2011.

– Gulden i Holmenkollen och Vancouver var häftiga, för jag var i grymt bra form. Jag har nog aldrig varit i så bra form.

Känt att det var dags

Hellners sista säsong blev inte lyckad. Insatserna i världscupen var inte bra och det toppades av medaljmissar i OS. Under dagarna i Pyeongchang nådde han som bäst en åttondeplats individuellt.

– Det där spelar inte in så jättemycket i beslutet. Det är klart att jag hoppats att det skulle vara en bättre säsong, men sån är idrotten.

– Jag har inte pratat så mycket om det egentligen men har jag känt att det här är nog sista året jag kör. Efter säsongen har jag känt att det är nog rätt för mig att kliva åt sidan.

Mogren: Ett stort avbräck

Den gångna säsongen var medioker för det blågula herrlandslaget. Nu uttrycker svenska skidexperter sin oro för nästa säsong.

– Det här är ju värsta tänkbara scenario. Det var verkligen inte vad svensk herrlängdåkning behövde. Men Marcus måste tänka på sig själv så klart, har han inte glöden så går det inte, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

– Han är en av de allra största vi haft. Hans olympiska meriter är helt suveräna. Det är en av de stora i svensk herrskidåkning som lämnar scenen.

Radiosportens expert Torgny Mogren är minst lika bekymrad.

– Han har haft några tunga säsonger och har väl inte haft resultaten för att orka satsa vidare för att vara i toppen. Det här är ett stort avbräck för landslaget. Det ser tomt och tunt ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport