Hoppa till huvudinnehåll

Meteorologiska institutet: Sommarloven är vädermässigt välplacerade som det är

Två pojkar cyklar på en stig ute på landet.
Eftersom den finländska sommaren är så kort vill man väl helst klämma maximalt med värme ur den, eller hur? Två pojkar cyklar på en stig ute på landet. Bild: Mostphotos/Boris Terekhov sommar,sommarlov,cyklar,cykling,ängar,naturen,Vegetation,skogar,utflykter,barn (familjemedlemmar),pojkar,Landet,maskros,Stig

Många hävdar att skoleleverna skulle få fler fina sommardagar om man flyttade fram sommarlovet med två veckor. Enligt Meteorologiska institutet verkar det ändå som om loven är perfekt placerade som det är.

Enligt Arbets- och näringsministeriets siffror skulle finländsk turismnäring dra in väldiga mängder med pengar om man skulle senarelägga skolornas sommarlov med några veckor. En av orsakerna är att semestertiden skulle synkroniseras med övriga europeiska länders semestrar.

Sommaren kommer ofta igång på riktigt först efter midsommar, eftersom haven fortfarande är kalla.

- Den varmaste perioden varar ungefär mellan andra veckan i juli och andra veckan i augusti, säger meteorologen Matti Huutonen.

Man minns nog de soliga dagarna eftersom man gör roliga saker då― Matti Huutonen, meteorolog på Yle

Många somrar kan det alltså vara så att sommaren är som varmast då skolornas höstterminer drar i gång. Men augusti är en vädermässigt ganska osäker månad.

- Då halva augusti har gått brukar det börja bli glest med varma dagar, säger Huutonen.

Augusti är lite varmare

Om man tittar på Meteorologiska institutets statistik över medeltemperaturer längs med åren, så kan man konstatera att medeltemperaturen i augusti är 16,2 grader. Junis medeltemperatur ligger på 14,5 grader. Exemplet gäller Helsingfors.

Enligt en utredning som Meteorologiska institutet lät göra för några år sedan infaller ändå skolornas sommarlov under en optimal period.

I Vanda, till exempel, så har man störst chans till maximalt antal fina sommardagar och lovet varar mellan 3 juni och 16 augusti.

"När jag var barn..."

Många av oss har säkerligen hört någon äldre person yttra att somrarna var finare när de var barn. Det finns en viss sanning i den utsagon, men för det mesta är det nog bara så minnet fungerar.

- I min barndoms somrar på 1980-talet minns jag att dagarna alltid var soliga men det är nog en statistisk illusion. Man minns nog de soliga dagarna eftersom man gör roliga saker då, säger Matti Huutonen, meteorolog på Yle.

Om man tänker på skolevernas sommarlov, så har antalet junidagar som är varmare än 20 grader blivit färre till antalet.

Om man tar Vasa som ett exempel så var drygt 220 junidagar varmare än 20 grader mellan 1959 och 1979. Följande 20-årsperiod bjöd på drygt 160 sådana dagar. Det lutar åt ett liknande saldo i den period som vi nu befinner oss i.

Läs mera:

Utredning: Ett senare sommarlov skulle betyda hundratals miljoner extra för turismen – ”En senareläggning bör främjas” säger ministern

Att skjuta fram skolornas sommarlov med två veckor skulle öka sommarens turismintäkter med cirka 219 miljoner euro, det påstås det i alla fall i en utredning som Arbets- och näringsministeriet låtit göra.