Hoppa till huvudinnehåll

Minst tio döda i ny attack mot afghanska väljare som ville registrera sig

En afghansk polis intill attentatsplatsen i Kabul, där minst 31 människor dödades i ett självmordsattentat på söndagen.
Rebellerna har på sistone trappat upp sina attacker mot valfunktionärer och valkontor. I mars dödades 60 människor i en attack mot ett valkontor i Kabul En afghansk polis intill attentatsplatsen i Kabul, där minst 31 människor dödades i ett självmordsattentat på söndagen. Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,Kabul,självmordsattacker

Minst 10 människor har dödats medan ett trettiotal har skadats i en bombattack mot ett valregistreringstält i en moské i provinsen Khost i sydöstra Afghanistan.

Bomben exploderade invid ett tält på moskéområdet, dit folk kom för att registrera sig inför parlamentsvalet i oktober. Moskén användes alltså både som en bönelokal och som ett lokalt valkontor, som så många andra moskéer i landet.

- Folk om ut ur moskén för att registrera sig då sprängladdningen exploderade, säger provinsen Khost Abdul Hanan Zadran.

Både terrorgruppen IS och talibanrebeller motsätter sig demokratiska val och de har utfört en serie terrordåd mot valfunktionärer och kontor där väljare kan registrera sig.

60 människor dödades och 130 skadades förra månaden då IS angrep ett valkontor i huvudstaden Kabul.

Skärpt säkerhet

Säkerheten har skärpts över hela Afghanistan och särskilt i större städer som Kabul, där 25 människor dödades för exakt en vecka sedan.

Nio av dödsoffren var journalister som skulle rapportera om en bombattack då en andra bomb plötsligt exploderade.

Myndigheterna befarar nu en upptrappad terrorkampanj inför höstens parlaments- och lokalval samt inför det planerade presidentvalet nästa år.

Ett lågt valdeltagande parat med sedvanligt valfusk minskar valens trovärdighet och kandidaternas legitimitet.

Afghaner köar i Kabul
Afghanska myndigheter hoppas på högt valdeltagande men det ser inte lovande ut med tanke på hur få väljare som har registrerat sig Afghaner köar i Kabul Bild: YLE valurna

Parlaments- och presidentvalet i fara?

Enligt den centrala valkommissionen har endast 1,2 miljoner väljare registrerats, tre veckor efter att den två månader långa registreringsprocessen började.

Valkommissionen hoppas registrera 14 miljoner väljare i 7 000 valkontor över hela landet, men enligt den nuvarande trenden kommer högst tre miljoner att registrera sig innan tidsfristen löper ut i juni.

Myndigheterna gör vad de kan för att få fler att registrera sig. Offentligt anställda får till exempel en dag ledigt för att registrera sig.

Onödiga risker

Många av registreringskontoren finns i moskéer och skolor, vilket har utlöst oro för att skolelever och moskébesökare kan utsättas för onödiga risker.

Ett annat problem är att folk som registrerar sig får ett märke i sina identitetshandlingar om att de är registrerade väljare. Det kan försätta dem i far i distrikt där rebeller har en stark närvaro.

Den afghanska regeringen kontrollerar numera högst en tredjedel av distrikten i Afghanistan, enligt det brittiska rundradiobolaget BBC:s detaljerade utredning