Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren ville stoppa Duplantis – då slog han till med nytt världsrekord

Armand Duplantis flyger över ribban
Armand "Mondo" Duplantis har förbättrat sitt eget juniorvärldsrekord. Armand Duplantis flyger över ribban Bild: Mario Cantu/CSM/REX/All Over Press friidrott,Armand Duplantis,stavhopp

Den svenske supertalangen Armand Duplantis har förbättrat sitt eget juniorvärldsrekord i stav med en centimeter. Duplantis hoppade 5,93 i en tävling i Baton Rouge på lördagskvällen.

Stavhopparen Armand Duplantis hör till de största talangerna i friidrottsvärlden just nu. I fjol slog han som 17-åring igenom med dunder och brak då han vann guld i junior-EM, hoppade nytt juniorvärldsrekord med 5,90 och tävlade i VM-finalen i London.

Den här säsongen har ”Mondo” tagit ytterligare kliv i karriären. I slutet av mars förbättrade han sitt eget juniorvärldsrekord med två centimeter och på lördagskvällen var det dags igen.

Duplantis klarade 5,93 i en tävling i Baton Rouge.

– Jag ville få det perfekta slutet, säger Duplantis till The Advertiser om hoppet som var hans sista för skolan Lafayette High.

Men det var nära att han inte skulle ha fått göra hoppet. Duplantis hade nämligen tagit sig till final på 100 meter och hans pappa och tränare Greg ville att han skulle fokusera på den tävlingen i stället för att göra ett sista stavhopp efter att han klarat 5,81.

– Jag sa att jag måste göra det här. Jag ville göra bra ifrån mig på 100 meter också och ta mig in bland de tre bästa men det här var ett tillfälle som jag inte kunde gå miste om, säger Duplantis som sedan slutade på åttonde plats på 100 meter.

Det nya juniorvärldsrekordet för in Duplantis som ensam tvåa i världen den här säsongen. Endast Renaud Lavillenie (5,95) har hoppat högre i år.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport