Hoppa till huvudinnehåll

Dansk serie lyfter fram handelsstädernas historia och stadsbornas antika skatter

Programledare Mette Bluhme Rieck står i solen på en gräsmatta.
Programledare i säsong 1 är Mette Bluhme Rieck. Programledare Mette Bluhme Rieck står i solen på en gräsmatta. Bild: DR Yle Fem,Mette Bluhme Rieck,avsnitt 9

Serien Guld i köpstäderna besöker fem orter som alla på sin tid varit viktiga handelsstäder. Några av landets bästa värderare och uppköpare av antikviteter följer med för att sätta pris på de antikviteter och värdesaker som stadsborna tagit med till programmet.

Vid sidan av värderingarna bjuds det på intressanta berättelser kring klenoderna och städerna som alla bor på en intressant historia. De städer som besöks i seriens första säsong är i tur och ordning Varde, Hillerød, Nyborg, Sønderborg och Svaneke.

Varje ort lyfts fram i två avsnitt och den första resan går alltså till Varde som ligger på västra Jylland och fick stadsrättigheter år 1442.

Programvärden Mette Bluhme Rieck åker runt i staden och inte minst till den å som flyter genom staden. Vattendraget var i tiden mycket viktigt för handeln och dessutom finns här en speciell flodpärla.

I Hillerød får vi bland annat veta hur man lyckades bygga upp Frederiksborg Slott efter en förödande brand 1859, bland annat med hjälp av pengar från bryggaren och mecenaten J. C. Jacobsen. Det blir också en speciell musikupplevelse i en vattenreservoar.

Tre värderare står vid ett bord och skriver sina bud på små tavlor.
Uppköparna skriver sina bud på tavlor i hopp om en god affär. Tre värderare står vid ett bord och skriver sina bud på små tavlor. Bild: DR Yle Fem,avsnitt 7

I Nyborg blir det bland annat besök på stadens bibliotek som anses vara en funktionalistisk pärla och väl framme i Sønderborg får vi höra historien om hur alla gator fick nya namn när man gick över från tyskt till danskt styre på 1920-talet.

Rundresan och antikvärderingarna avslutas i Svaneke där Mette bland annat får veta mer om stadens speciella blomsterkransar, tar en titt på ortens egendomliga vattentorn och smakar på lite lokala delikatesser.

När antikviteterna och värdesakerna skall värderas i varje program finns det goda möjligheter att göra fina affärer. Uppköparna är på plats och i programmet får de bjuda över varandra på de olika föremålen. Det är dock säljaren som har sista ordet om det blir ett byte av ägare.

I Yle Fem och på Arenan sänds den andra säsongen med start 15.7.2018. Programvärd i säsong 2 är Cecilie Nielsen och städerna som besöks är i tur och ordning Køge, Horsens, Nykøbing, Skive och Ribe.

Programvärd Cecilie Nielsen sitter på huk vid en gata omgiven av gamla hus.
Cecilie Nielsen är programvärd för säaong 2 i serien Guld i köpstäderna. Programvärd Cecilie Nielsen sitter på huk vid en gata omgiven av gamla hus. Bild: Bjarne Bergius Hermansen Yle Fem,Guld i köpstäderna

Orginaltitel: Guld i Købstæderne (Danmark)
Säsong 1: 10 avsnitt
Säsong 2: 10 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

Produktion: DR / Nordvision

Nyligen publicerat - Yle Fem