Hoppa till huvudinnehåll

Esbo vill inte vara med i upproret mot social- och hälsovårdsreformen

Sote / Sote uudistus / Pasila / Kuvituskuva / 10.11.2017
Sote / Sote uudistus / Pasila / Kuvituskuva / 10.11.2017 Bild: Jouni Immonen / Yle Social- och hälsovårdsreformen (Sote)

Esbo anser att det gemensamma utlåtandet från Grankulla, Esbo, Vanda och Helsingfors borde koncentrera sig på att precisera ändringsförslagen i vårdreformen, i stället för att bara sträva efter att fälla reformen.

Stadsstyrelsen i Esbo har beslutat föreslå ändringar i det gemensamma utlåtandet av städerna i huvudstadsregionen gällande social- och hälsovårdsreformen.

Stadsstyrelsen var inte enig i frågan, sägs det i ett pressmeddelande. (på finska) Rösterna föll 8 mot 7.

- Att fälla reformen är inte något självändamål utan snarare borde man påverka så att det görs nödvändiga förändringar i förslagen till lagstiftning, säger ordföranden för statsstyrelsen i Esbo, Markku Markkula (Saml).

- Huvudstadsregionen och Nyland är så stora att man borde gå framåt stegvis så att inte hela lagstiftningen nödvändigtvis träder i kraft i hela landet. Här kunde man gå framåt med en fördröjning på ett eller två år, säger Markkula.

Esbo vill inte heller ha eget landskap

Stadsstyrelsen i Esbo stöder inte heller möjligheten att städerna i huvudstadsregionen bildar ett eget landskap.

Städernas gemensamma utlåtande om hälsovårdsreformen behandlades i måndags också i stadsstyrelserna i Helsingfors och Vanda.

I Helsingfors beslöt stadsstyrelsen föreslå för fullmäktige att det gemensamma utlåtandet godkänns.

I Vanda röstade man och stadsstyrelsen beslöt med rösterna 8 mot 5 att föreslå att utlåtandet godkänns.

Helsingfors, Esbo, Vanda och Grakullas gemensamma utlåtande ska behandlas vid ett gemensamt fullmäktigemöte i Vanda den 15 maj.

Artikeln uppdaterad 8.5.2018 klockan 8:01 med att stadstyrelsen inte var enig i frågan och att rösterna föll 8 mot 7.

Läs mera:

Huvudstadsregionens städer ger tummen ner till vård- och landskapsreformen – ”Risk för demokratin”

Den planerade vård- och landskapsreformen skulle vara skadlig för ekonomin och tjänsterna i huvudstadsregionen. Det konstateras i ett gemensamt utlåtande av Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Läs också