Hoppa till huvudinnehåll

Granlund njuter av att se Ahos kedja på nära håll: ”De kan ju inte göra 4-5 mål i varje match”

Sebastian Aho och Mikael Granlund firar mål, VM 2018.
Sebastian Aho och Mikael Granlund håller till i olika kedjor, men fick jubla ihop när Finland mot Lettland gjorde mål i powerplay. Sebastian Aho och Mikael Granlund firar mål, VM 2018. Bild: Lehtikuva världsmästerskapet i ishockey för herrar,Sebastian Aho,Mikael Granlund

Sebastian Ahos uppvisning i VM-starten har också imponerat på Mikael Granlund. Att Lejonkaptenen själv drabbats av poängtorka gör inget när Ahos kedja stått för showen.

Den första VM-helgen var det inte spelaren med nummer 64 på ryggen och ett ”C” på bröstet som stod i centrum efter Finlands två storsegrar mot Sydkorea och Lettland.

Efter 8–1 över letterna fick Mikael Granlund i stället kommentera Sebastian Ahos sensationella framfart. Något ”MG” gärna gjorde för den finländska journalisthopen i intervjuzonen.

– Han är en otrolig spelare. Det är kul att se den kedjans spel på nära håll, säger Granlund.

– Men det är en lång turnering, förhoppningsvis kan de hålla takten. Fast de kan ju inte göra 4-5 mål i varje match, säger Granlund och flinar.

22 poäng på 2 matcher

Kedjan med Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen har varit magnifik i de två första VM-matcherna, och totalt plockat 22 poäng. Bäst av alla är Aho som redan stått för poängen 4+6.

Och Mikael Granlund är medveten om hur mycket Carolinaanfallaren har gått framåt det senaste året

– Jag har ju sett honom hela säsongen i Nordamerika och vet hur fint han spelat. Det är kul att titta på, säger Minnesotaforwarden Granlund.

Styrka ger explosivitet

Aho själv är inte någon som tar till stora ord, men visst var också han ovanligt nöjd efter sin otroliga sexpoängskväll mot Lettland.

– Det var skoj att spela. Det fanns mycket som var bra. Vi var effektiva. Vi var bra i specialsituationerna och fick en bra start, säger Aho som kan sätta fingret på vad som är skillnaden jämfört med spelaren som i VM för ett år sedan gjorde två mål på tio matcher.

– Jag har fått mer styrka i kroppen och på det sättet mer snabbhet och explosivitet. Och självförtroendet har växt, jag märker att jag kan spela olika situationer på olika sätt, det handlar inte bara om att klara sig.

Reparerar varandras misstag

Rätt omgivning bidrar också. Samarbetet med Teräväinen är smidigt både i klubblaget och i landslaget, där Savinainen dessutom passat sensationellt bra som tredje länk.

– Det finns inga hemligheter. Vår kemi fungerar bra. Alla gör misstag, men vi försöker reparera varandras missar och spela aktiv ishockey, säger Aho.

– Vi har kul också utanför isen, och det märks, konstaterar kedjekompisen Teräväinen som står någon meter längre bort framför en annan journalisthop.

Videoanalys för Granlund

Första helgen har visat att Lejonen åtminstone har en toppkedja som fungerar med besked. Nu skulle det gälla att få igång också den andra.

Mikael Granlund öppnade sitt poängkonto med en assist mot Lettland, men hans trio med Mikko Rantanen och Kasperi Kapanen har ännu inte fått det att stämma.

– Mycket kan förbättras, det är helt klart. I anfallszon måste vi röra oss bättre och den vägen skapa fler chanser. Nu måste vi analysera vårt spel från video. Men lyckligtvis har våra mål inte behövts än, andra kedjor har stått för dem, säger Granlund.

Tacka Sebastian Aho för det.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport