Hoppa till huvudinnehåll

Inga kvinnliga medlemmar, säger Handelsgillet – "Det här borde inte ha behandlats offentligt"

Bror Hagman, medlem i Handelsgillet.
– Det här borde ha behandlats inom föreningen innan diskussionen blev offentlig, säger Bror Hagman, som har varit med i Handelsgillet sedan 1984. Bror Hagman, medlem i Handelsgillet. Bild: Yle/ Lukas Rusk Herrklubb,ekonomi,Helsingfors,hagman

Handelsgillet i Helsingfors ska fortsättningsvis vara en herrklubb. Det tyckte majoriteten av de som deltog både i ett offentligt och sedan ett internt diskussionstillfälle på måndagskvällen. Flera medlemmar tyckte att frågan inte över huvud taget borde ha diskuterats offentligt.

– Vi har i styrelsen funderat hur gillet fortsättningsvis ska vara relevant. Då insåg vi att vi ville föra en allmän diskussion om den här frågan, inledde Handelsgillets ordförande Johan Hjelt det offentliga mötet på måndagskvällen.

Ett drygt femtiotal personer hade samlats för att diskutera kvinnors medlemskap i klubben. De allra flesta var äldre medlemmar i gillet men i skaran fanns också två kvinnor.

Handelsgillets offentliga diskussionstillfälle i Helsingfors.
De flesta som kom på det offentliga diskussionstillfället var äldre medlemmar i Handelsgillet. Gillet har dryga 1 000 medlemmar. Handelsgillets offentliga diskussionstillfälle i Helsingfors. Bild: Yle/ Lukas Rusk Herrklubb,ekonomi,Helsingfors,handelsgillet i helsingfors

"Det här mötet är en fars"

– Det här borde ha behandlats bland medlemmarna och inte offentligt. Ingen har berättat om det här till oss, utan vi får veta om diskussionstillfället då vi ser en annons i Hufvudstadsbladet. Det är fel, säger gillets medlem Bror Hagman.

Många andra medlemmar var upprörda över att frågan behandlades på ett offentligt möte.

En mindre skara medlemmar tyckte att gillet borde ta emot kvinnor som medlemmar och att det riskerar att gå under ifall det inte gör det.

Flera medlemmar tyckte att gillet fortsättningsvis ska vara endast för män.

– De flesta av oss vill att handelsgillet fortsätter som en herrklubb, en kamratförening där vi trivs tillsammans. Jag börjar tycka att det här mötet är en fars och föreslår att vi avslutar det, säger gillets medlem Henrik Sundström.

Sundströms anförande möttes av starka applåder och "understödes"-rop.

Gillet har haft kvinnor som medlemmar

– Föreningen kommer inte i fortsättningen att utreda kvinnors medlemskap, utan fokuserar på att locka nya medlemmar på andra sätt, säger ordförande Johan Hjelt.

Handelsgillets ordförande Johan Hjelt.
Gillets ordförande Johan Hjelt försvarade styrelsens beslut att diskutera frågan offentligt under det offentliga diskussionstillfället. Handelsgillets ordförande Johan Hjelt. Bild: Yle/ Lukas Rusk Herrklubb,ekonomi,Helsingfors,hjelt

Handelsgillet har officiellt varit en herrklubb sedan 2003, då det i stadgorna bestämdes att gillet är för män. Innan det var det inte inskrivet att gillet var endast för män. Det var ändå främst män som var medlemmar.

Gillet har också haft kvinnliga medlemmar.

– Det är säkert närmare 60-70 år sedan en kvinna var medlem i klubben, säger Hjelt.

Läs också