Hoppa till huvudinnehåll

Museifartyget Sigyn flyttar från Aura å till Runsala - Yle Åboland följer med flytten

Museiskeppet Sigyn står avriggat i Åbo.
Museiskeppet Sigyn. Museiskeppet Sigyn står avriggat i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera Sigyn museifartyg

På tisdagen flyttas museifartyget Sigyn från Aura å till Runsalavarvet. Yle Åboland följer med fartygets flytt både genom direktsänd webb-tv och direktsänd radio.

Sigyns flytt inleds preliminärt klockan 09:15 och allmänheten är välkommen att följa med flytten och vinka av fartyget vid dess avfärd.

Med på fartyget är renoveringsprojektets beskyddare, stadsdirektör Minna Arve. Även Åbo stadsstyrelse har bjudits in för att åka med på turen från Aura å till Runsalavarvet.

Sigyn flyttas med hjälp av Alfons Håkans bogserbåt.

Åbo båtvarv
Vid Runsalavarvet är det möjligt att följa med när fartyget anlöper. Åbo båtvarv Bild: Yle/Peter Karlberg Åbo

Ska renoveras i två år

Tremastbarken Sigyn ska renoveras i två år, mellan åren 2018 och 2020. Bland annat kommer bordläggningen, alltså fartygets yttre skal, att förnyas. Även riggen, alltså den utrustning som finns ovanför däck såsom master och segel, förnyas.

En del av arbetet genomförs på Runsalavarvet under åren 2018 och 2019. Tanken är att hon flyttas tillbaka till Aura å år 2020 och då renoveras riggen.

Finlands första museiskepp

Sigyn är Finlands första museiskepp. Hon byggdes i Göteborg år 1887 och är den äldsta bevarade träbarken i världen som gått i fraktfart på oceanerna.

Hon köptes av Stiftelsen för Åbo Akademi år 1939.

Stiftelsen för Åbo Akademi och Åbo stad har lovat att understödja renoveringsprojektet, men fortfarande behövs finansiering. Därför kommer man bland annat att inleda en insamlingskampanj i höst, då vem som helst kan donera en slant för renoveringen av barkskeppet.