Hoppa till huvudinnehåll

Vegas sagolika form håller i sig – säsongen över för både Donskoi och Rask

Expansionslaget Vegas Golden Knights ångar på – och är klart för konferensfinal i NHL-slutspelet. I den sjätte matchen mot San José Sharks blev det en avgörande seger, samtidigt som Tampa Bay klarade av att sätta punkt för Bostons säsong.

De gyllene riddarna i Nevada-öknen fortsätter att trotsa oddsen.

Efter att ha krossat rekord efter rekord för expansionsklubbar under grundserien i NHL fick laget en sensationellt bra start på slutspelet – och inte heller den andra omgången visade sig vara för mycket för Vegas.

3–0 mot San José på bortais under natten till måndag finsk tid – och 4–2 i matcher. Golden Knights är klart för konferensfinal.

– Vi förtjänar det här, konstaterar Vegas-tränaren Gerard Gallant enligt AP.

Erik Haula noterades för en assist i matchen och utökade samtidigt sitt personliga slutspelspoängsaldo till 3+3. Matchens stora hjälte lystrar emellertid till namnet Marc-Andre Fleury – målvakten noterades för 28 räddningar i matchen.

– Det må vara en liten skräll, men jag är otroligt stolt över vårt lag, hela organisationen och hela staden, säger i sin tur Fleury.

Golden Knights blev samtidigt det tredje laget genom tiderna att vinna två slutspelsmatchserier under sin första NHL-säsong. Tidigare har endast Toronto Arenas (under den första NHL-säsongen) och St. Louis Blues lyckats med bedriften. I konferensfinalen ställs Vegas mot vinnaren från matchparet Nashville – Winnipeg.

Rasks Boston har spelat klart

I den östra konferensen stod i sin tur Tuukka Rasks Boston Bruins med ryggen mot väggen inför nattens möte med Tampa Bay Lightning. Tampa Bay ledde matchserien med 3-1 inför hemmadrabbningen – och tog vara på sin matchboll.

Slutresultatet: 3–1 till Tampa Bay och matchserien var avgjord.

– Vi visste hur vi var tvungna att spela mot dem. Vi mötte dem tre gånger ganska sent under grundserien och åkte på storstryk de två första gångerna. Före den tredje matchen visste vi att det är så här vi måste spela i slutspelet, och vi vann den matchen med 4-0. Den känslan tappade vi aldrig, säger Tampa-lotsen Jon Cooper efter matchen.

För Bostons del var resultatet naturligtvis mindre glädjande.

– Under grundserien spelade vi så pass bra så att vi förväntade oss mycket mer. Vi kunde mäta oss med varje lag i ligan. Så med tanke på det är det förstås en besvikelse, säger Tuukka Rask efter matchen.

– Men faktum är att Tampa var bättre, framförallt med fem mot fem, tillägger målvakten.

Tampa Bay ställs i sin tur mot antingen Washington eller Pittsburgh i konferensfinalen.

Resultat, NHL:

Tampa Bay – Boston 3–1
BOS Rask 19/21
Tampa Bay vidare med 4–1 i matcher.

San Jose – Vegas 0–3
SJS Donskoi 0+0, -1, istid 17:08
VGK Haula 0+1, +1, istid 15:21
Vegas vidare med 4–2 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport