Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens podd: ”8–1 och 8–1 är jättesällsynt finländskt hockeygodis”

Finland jublar över ett mål mot Lettland i ishockey-VM 2018.
Lejonens offensiv har sprudlat mot Sydkorea och Lettland. Finland jublar över ett mål mot Lettland i ishockey-VM 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

Det är inte vardagsmat att Finland öser in 16 mål på två matcher i ett ishockey-VM. Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi tog pulsen på Lejonens perfekta VM-start tillsammans med veckans gäst Toffe Herberts.

Finland har öppnat turneringen med två braksegrar. Toffe Herberts konstaterar att man gör det lite väl lätt för sig om man avfärdar resultaten för att det handlade om matcher mot Sydkorea och Lettland. Han påminner om att verkligheten såg annorlunda ut för bara tolv månader sedan.

– Hur många trepoängare hade Finland under gruppspelet i fjol i Paris? Svar: två. En med siffrorna 3–2 och en med siffrorna 5–2. Det tycker jag att bevisar att vi inte ska haka upp oss på motståndarna utan snarare konstatera att 8–1 och 8–1 är jättesällsynt finländskt hockeygodis. Det är bara att gotta sig i det. Inledningen har varit perfekt.


Chriso Vuojärvi resonerar i samma banor. Han berättar att han under segern över Lettland funderade på när Finland senast öst in mål i samma takt i en VM-turnering.

– Jag kollade upp det i statistikboken och svaret är: Hemma-VM 2003. Då vann Finland över Slovenien med 12–0 och över Ukraina med 9–0. Sedan dess har Finland inte gjort åtta mål i en enda VM-match. Förrän i år.

”Enkelt att vara tredje man i den kedjan”

Mycket av snacket efter Finlands öppningssegrar har kretsat kring Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen. Aho toppar poängligan före Teräväinen men kedjans tredje länk, Veli-Matti Savinainen, har också levererat i offensiven i form av tre mål och en assist.

– Trion har fungerat jättebra. Men om vi ska vara helt ärliga så spelar Sebastian Aho på en sådan otrolig nivå att man skulle kunna sätta vem som helst i hans kedja och de skulle bli bra. När man dessutom parar ihop honom med Teuvo Teräväinen, som Aho spelat med hela säsongen, så kommer den duon upp på en sådan nivå att det är väldigt enkelt att vara tredje man i kedjan.

Finlands försvar har målats upp som Lejonens svagaste länk. Chriso Vuojärvi hyllar de spelskickliga finländska backarna, men påminner samtidigt om att de inte har satts på prov än.

– Hur klarar sig Juuso Riikola, Miika Koivisto eller Julius Honka om de måste brottas framför det egna målet mot till exempel USA:s buffel Anders Lee?

– Om vi bara ser på anfallsspelarna så kunde jag redan börja tala om final och guld, men backarna är ett frågetecken för mig, säger Herberts.

Danmark har spetskompetens, Norge inte

Finland kan i praktiken säkra sin kvartsfinalplats redan på onsdagskvällen. Ifall man besegrar Norge på tisdag och värdnationen Danmark på onsdag.

– Det kan mycket väl bli en regression rent spelmässigt i någon match, men klarar man av att spela på samma nivå som på veckoslutet så är det naturligtvis tolv poäng som gäller. Nivåmässigt skiljer sig inte de motståndarna så mycket från de Finland mött hittills, säger Koivukangas.

– Finland har gett motståndarna chanser i de två första matcherna. Bättre lag skulle ha utnyttjat de utvisningar som man tog i början av de kamperna. Finland kommer under inga omständigheter att förlora mot Norge, men matchen mot Danmark kan bli svettigare, säger Herberts och förklarar sig:

– Danmark har spetskompetens i spelare som Frans Nielsen och Peter Regin. De har hemmapublikens stöd och har fått vila dagen innan. Finland kommer antagligen att vinna matchen, men det blir svårare än mot Norge.

Enkel kvartsfinal har varit framgångsgarant

Mot slutet av gruppspelet möter Lejonen gruppens övriga favoriter USA och Kanada. De matcherna avgör om Finland undviker en kvartsfinal mot Sverige eller Ryssland.

– De gånger Finland har gått långt i ett VM har man haft en enkel kvartsfinal. Båda VM-gulden har kommit efter en enkel kvartsfinalmotståndare, Frankrike respektive Norge. Då man gick till final 2016 mötte man Danmark i kvartsfinal.

– Finland ska definitivt sluta etta eller tvåa i gruppen och undvika Sverige och Ryssland, säger Herberts.

I den tredje och sista delen av Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi diskuterades alla tiders finländska Lejon, ishockeyspel och uthållighetsgrenar.

Hitta rätt i veckans podd:

  • 0:00 Introduktion samt diss av VM-orten Herning
  • 4:13 Om Sebastian Aho och hans kedja
  • 11:45 Men vad hände med Granlund, Rantanen och Kapanen?
  • 13:35 Om backbesättningen, målvakterna och eventuell NHL-hjälp
  • 18:29 Quo Vadis, hockey-VM? Vad händer näst för Lejonen
  • 26:49 Är VM med 16 lag och två grupper det optimala?
  • 31:31 Tre frågor och en över 30 år gammal ursäkt

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt

Tidigare avsnitt (1–45)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport