Hoppa till huvudinnehåll

Barnakuten i Karleby blir permanent

En läkare undersöker ett barn med stetoskop.
Arkivbild. En läkare undersöker ett barn med stetoskop. Bild: Denis Closon Stetoskop,läkare,hälsovård,barnsjukdomar,sjukvård,sjukskötare,lungsjukdomar

Försöket med en barnakut i Karleby blir nu permanent. Vi har bara fått goda erfarenheter och positiv feedback, berättar Pirjo Dabnell, chefsöverläkare vid Soite.

Sedan oktober 2017 har centralsjukhuset i Karleby prövat på ett system med en akutmottagning endast för barn. Försöket med barnakuten skulle pågå åtminstone fram till sommaren, och på måndagen beslutade styrelsen för vårdsamkommunen Soite att mottagningen blir permanent.

Barnakuten i Karleby är den första av sitt slag på ett centralsjukhus i Finland. Dabnell säger att det varit ett mycket lyckat projekt.

- Speciellt bra är att barnen får komma bort från den allmänna jouren där det finns en massa olika fall. Sådant som inte är bra för barnens ögon och öron och som stör barnens ro. Det här är mycket lugnare och tryggare för barnen, säger Dabnell.

Skild barnakut mer effektiv

Beslutet innebär att barnakuten blir permanent där den finns just nu, alltså i samma område som specialsjukvården för barn. Fem nya sjukskötare kommer också att rekryteras.

Enligt Dabnell kommer det ändå inte att bli dyrare eftersom den separata mottagningen beräknas vara effektivare.

- Det är snabba åtgärder och inga onödiga undersökningar. Det finns mindre behov av specialsjukvård för barn när de får svar på sina frågor direkt när de kommer till läkare.

Barnakuten är öppen 24 timmar i dygnet och tar emot i huvudsak 0-16-åringar. Den fortsätter utan paus efter att försökstiden är över i juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten