Hoppa till huvudinnehåll

Detroit Red Wings-fanset Tim Sparv sitter troget på läktaren när Lejonen spelar: ”Finland vinner VM-guld”

Tim Sparv
Tim Sparv stortrivs i Herning, både på fotbollsplan och hockeyläktaren. Tim Sparv Bild: Tomi Hänninen Tim Sparv

Han säger sig vara en usel ishockeyspelare, men följer noga med Detroit Red Wings och har biljett till fyra av Finlands matcher i VM. Och fotbollslandslagets Tim Sparv är övertygad om att Lejonen går hela vägen i hans nuvarande hemland.

Bokstavligen ett stenkast från Boxen där Finland spelar sina gruppmatcher i årets hockey-VM ligger FC Midtjyllands hemmastadion. En arena som de senaste fyra säsongerna varit hemmaplan för det danska lagets mittfältare Tim Sparv, årets fotbollsspelare i Finland så sent som 2015.

Men att 31-åringen, som också varit kapten för fotbollslandslaget, i stället skulle ha blivit hockeyspelare var aldrig aktuellt.

– Jag är själv en helt usel ishockeyspelare. Jag växte upp med fotboll, friidrott, terränglöpning och innebandy, men inte ishockey. Men det är klart, jag har goda vänner som är aktiva inom sporten, till exempel André Smulter som nu är här på besök. Och så känner jag förstås Oskar Osala och Leo Komarov bra, säger Sparv om sitt förhållande till hockeyn.

Har du nån favoritklubb i ishockey?

– Jo, jag har faktiskt ett favoritlag: Detroit Red Wings. Och förstås Vasa Sport, eftersom jag är hemma från Vasatrakten. Varifrån det här med Detroit kommer vet jag inte, men deras matcher följer jag rätt noga.

Och så det finländska landslaget förstås. För på VM-läktarna i Herning är Sparv en vanlig syn.

– Jag såg Finland–Sydkorea i den första matchen, nu ska jag på Finland–Norge och sen ska jag se Finland–Danmark och Finland–Kanada. Jag försöker se så många matcher som jag bara kan. När VM spelas så här nära måste man bara ställa upp och stötta sina landsmän.

Vad tycker du om Lejonens insatser hittills?

– Finland har spelat helt otroligt. Det är klart att motståndet inte varit det bästa, men när man ser Sebastian Aho & Co trixa får man ett leende på läpparna. Det ska bli intressant att följa.

Tim Sparv under en match i den danska ligan.
Tim Sparv har de senaste fyra säsongerna brottats i FC Midtjyllands tröja. Tim Sparv under en match i den danska ligan. Bild: Tomi Hänninen Tim Sparv

Tim Sparv bor själv i Silkeborg, en halvtimmes bilväg från Herning. Men han fascineras av staden med knappa 50 000 invånare där halva hockey-VM håller till den här veckan.

– Det finns en ”nothing is impossible”-attityd i Herning. Ett litet ställe, mitt ute i ingenstans, kan därför locka till sig de största artisterna, musikalerna och sportevenemangen. Det tycker jag är helt otroligt. Boxen som de har byggt här ger otroliga möjligheter för Herning.

Tre poäng från serieledning

I denna stora småstad går alltså Sparv och ser på de finländska hockeyherrarnas matcher, och en del av Lejonen tackade för stödet genom att under sin spellediga dag finnas på läktarna när FC Midtjylland mötte Nordsjaelland på måndagskvällen.

Tim Sparv stod för en stabil insats på det defensiva mittfältet när hemmalaget tog en mycket värdefull trepoängare och vann med 2–1.

Tim Sparv på Mitdjyllands klubbmärke.
Tim Sparvs klubb går en tät kamp om ligaguldet i Danmark. Tim Sparv på Mitdjyllands klubbmärke. Bild: Tomi Hänninen Tim Sparv

Med tre omgångar kvar att spela är det Teemu Pukkis och Paulus Arajuuris Bröndby som leder serien, men FC Midtjylland är bara tre poäng efter.

– Nu finns det en liten chans att vi åker hem med guldet, men det är fortfarande övertag för Bröndby, de är favoriter.

– Men vi har faktiskt haft en jättebra säsong, både spelmässigt och poängmässigt. Vi har redan slått poängantalet som vi hade när vi vann ligan för tre år sedan. På många sätt en fin säsong, men det skulle vara irriterande om vi inte når ända fram, säger Sparv.

Bröndby har klart bättre målskillnad än FC Midtjylland och möter två avsågade lag i de sista omgångarna. Risken är alltså överhängande att det blir silver för fotbollslaget från hockeystaden Herning. För Lejonen tror Tim Sparv att det går ännu bättre.

– Jag är optimist. Jag tror att Finland vinner guld. Jag sade till min kompis som är på besök från Finland att han ska ta med sig en Lejontröja. Om Lejonen vinner lovar jag att ha på mig tröjan i åtminstone två veckor.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport