Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska Carolus och hans familj bor 15 km från den aktiva vulkanen på Hawaii – "Det är helt otroligt och man kan inte göra något"

Carolus Wentzel bor på Hawaii
Carolus Wentzel driver en restaurang på Hawaii. Carolus Wentzel bor på Hawaii Bild: Carolus Wentzel / Yle Hawaii,finlandssvenskar,Carolus Wentzel

Jordskalv, glödhet lava och giftig gas är just nu del av vardagen i staden Hilo på ön Hawaii i den amerikanska delstaten Hawaii. Finlandssvenska Carolus Wentzel och hans familj bor bara femton kilometer från området där lavan nu rinner.

– Jag försöker följa med läget så gott det går och förutspå om vi ska ta vårt pick och pack och börja om eller om vi ska stanna kvar, säger Wentzel vars fru är från Hawaii.

De har två små barn och driver en restaurang tillsammans som de nyss renoverat och öppnat. Hela livet finns just i Hilo.

Våra anställda var rädda och ingen visste vad som pågick

– Vi stängde restaurangen på fredag då jordskalven skedde. Våra anställda var rädda och ingen visste vad som pågick. Sen hade vi öppet under veckoslutet eftersom folk lugnar ner sig när läget runt dem är normalt. Det känns lite konstigt att hålla öppet men livet måste gå vidare, säger han.

Åtminstone 35 hus har förstörts på grund av lava från Kilauea. Också Wentzels frus barndomshem har brunnit upp och totalförstörts.

Försäkringsbolagen täcker inte de skador som har uppstått på grund av lavan och skalven. Enligt Wentzel kommer skadorna att synas på ön i åratal.

– Det är en annorlunda stämning här nu än vanligtvis. Folk går inte omkring och ler lika mycket som för en vecka sen. Jag känner själv många som har mist sina hem, det är jättenära oss. Vi har sett bilder på förstörelsen därifrån, det är helt otroligt och man kan inte göra något för att hjälpa till, säger han.

Inga liknande skalv på generationer

Wentzel berättar att ön drabbas av hundratals små jordskalv per dag, men enligt honom är de här skalven bara tecken på att läget är normalt och att inget större bubblar under ytan. Förutom jordskalven följer han också med kratrarna uppe på Kilauea och om jordskalven rör sig närmare den större vulkanen Mauna Loa.

Myndigheterna informerar allmänheten så gott de kan, men problemet är att de inte heller vet eller kan göra så mycket

– Det som jag är mest rädd för är att den större vulkanen får ett utbrott, Kilauea är ändå så pass ung och det har hela tiden kommit ut lava från den, men inte på det här sättet, säger han.

Enligt Wentzel har inga liknande jordskalv inträffat på Hawaii på en väldigt lång tid.

– De generationerna som är vid liv har inte sett något liknande här, säger han.

Myndigheterna informerar allmänheten så gott de kan, men problemet är att de inte heller vet eller kan göra så mycket.

På tv eller på nätet så ser man bilder av en rykande krater eller lavaströmmar, men det är väldigt många olika element som spelar in

– Jag förstår att de inte vill ha stor panik men samtidigt börjar folk oroa och inbilla sig då de inte vet tillräckligt, rykten sprids. Mera detaljinformation och information överlag behövs, säger han.

Det är väldigt många olika saker som spelar in i hur situationen på Hawaii utvecklas.

– På tv eller på nätet så ser man bilder av en rykande krater eller lavaströmmar, men det är väldigt många olika element som spelar in i situationen. Vi har den här gasen i luften, det finns otaliga kratrar och fem vulkaner på den här ön, säger Wentzel.

Klassas inte som katastrofzon

Carolus Wentzel är överraskad över att området inte ännu har utlysts till en katastrofsituation trots att det känns som en sådan; han anser att guvernören för Hawaii borde göra det.

– Det som ingen pratar om, men som många lokala tror kan ha orsakat utbrottet är att det finns ett kraftverk inne i djungeln där man utvinner geotermisk energi. Det borras i marken och producerar 35 procent av öns energi.

Inne i djungeln finns 60 000 flaskor med gas som ligger i närheten av lavan, de måste nu flyttas för att de inte ska komma i kontakt med lavan och explodera.

Säkerheten kommer först

– Jag tror att många människor inte riktigt förstår hur allvarlig situationen är, men alla är ganska oroliga. Det som sker nu är ju en naturkatastrof men den kan samtidigt bli en mycket värre katastrof, vi får hoppas att läget inte blir värre, säger han.

De två vulkanerna Kilauea och Mauna Loa möter varandra under jorden. Om Mauna Loa har ett utbrott kan den södra delen av ön falla i vattnet, vilket i sin tur kan leda till en tsunami som påverkar resten av ön.

– Jag följer med allt men jag är ju ingen geolog så jag sitter mest vid min dator och kollar. Om jag känner att vi inte är säkra här så måste vi lämna vårt hem. Säkerheten går före allt annat.