Hoppa till huvudinnehåll

Kilauea ytterst aktiv igen - 35 hus har förstörts av lavaströmmar

Det upptrappade utbrottet har skapat 10 nya sprickor i jordskorpan som sprutar ut lava i samhällen ett tiotal kilometer från kratern.
Det upptrappade utbrottet har skapat 10 nya sprickor i jordskorpan som sprutar ut lava i samhällen ett tiotal kilometer från kratern. Det upptrappade utbrottet har skapat 10 nya sprickor i jordskorpan som sprutar ut lava i samhällen ett tiotal kilometer från kratern. Bild: EPA-EFE/USGS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Hawaii,Kilauea,Vulkan

På huvudön i Hawaii har 35 hus redan förstörts då lava från vulkanen Kilauea rinner ner för sluttningen och sprutar ut från plötsliga sprickor i jordskorpan mitt i samhällen nära kratern.

Nära två tusen människor har evakuerats undan gasexplosioner och rinnande lava sedan veckoslutet.

Lavapelarna i vulkanens krater har stundvis varit över 90 meter höga och vulkanens aktivitet har trappats upp sedan veckoslutets relativa lugn.

En del invånare i samhället Leilani Estates som ligger 12 kilometer från kratern, fick besöka sina hem under veckoslutet, men de har nu evakuerats igen.

- Var beredda att evakuera på ett ögonblick, varnade räddningsmyndigheterna.

Lavapelarna i vulkanens krater har stundvis varit över 90 meter höga
Lavapelarna i vulkanens krater har stundvis varit över 90 meter höga Lavapelarna i vulkanens krater har stundvis varit över 90 meter höga Bild: EPA-EFE/USGS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Hawaii,Kilauea

Inga turister, tack

Invånarna i Leilani Estates evakuerades särskilt på grund av risken för höga halter av svaveldioxid som kan vara livshotande.

Turister och utomstående ombads att hålla sig borta på grund av giftiga gaser, jordskalv och det trafikkaos som de kan orsaka.

- Var vänliga och håll er borta. Invånarna i Leilani behöver vår hjälp så det här är ingen tid för rundturer och sightseeing, vädjade myndigheterna.

Jordbävningar orsakar sprickor i jordskorpan som kan utlösa nya överraskande lavaströmmar eller metangasexplosioner.

Kiluaea har skapat 10 ny sprickor som kan spruta ut lava när som helst flera kilometer från kratern.

Lavaspår från vulkanen Kilauea på Hawaii i maj 2018.
35 hur har redan förstörts nära vulkanen Lavaspår från vulkanen Kilauea på Hawaii i maj 2018. Bild: AOP Kilauea,Hawaii,vulkaner,Leilani Estates,vulkan

Populärt nytt bostadsområde

Området kring vulkanen är populärt bland nykomlingar på huvudön Big Island, eftersom det är billigare att bo där än på andra, tryggare områden på ön som har 200 000 invånare.

I fredags inträffade ett jordskalv med magnituden 6,9 vid vulkanen - det var det kraftigaste skalvet i Hawaii på över 40 år.

Vulkanologer tror att skalven kommer att fortsätta och att de ännu kan pågå i månader.

Kilauea är världens mest aktiva vulkan; Det nuvarande utbrottet började redan år 1983 men trappades upp förra veckan med kraftiga lavautbrott och jordskalv som följd.

Vulkanologer säger att det är omöjligt att bedöma när den här ytterst aktiva perioden av utbrottet mattas ut.