Hoppa till huvudinnehåll

Mikko Rantanen medveten om kedjans startsvårigheter: "Vi har inte varit avslappnade i vårt spel"

Mikko Rantanen intervjuas.
Press på Mikko Rantanen och hans kedja att leverera. Mikko Rantanen intervjuas. Bild: Lehtikuva Mikko Rantanen,världsmästerskapet i ishockey för herrar

Finlands påtänkta första kedja vid ishockey-VM, den med Mikko Rantanen, Kasperi Kapanen och Mikael Granlund har hamnat i skuggan av Sebastian Ahos lina i Danmark så här långt. Rantanen hoppas att spelet skall lossna mot Norge.

Än så länge har den NHL-meriterade kedjan stått för en fullträff i spel med fem mot fem.

Ämnet var också på tapeten i veckans avsnitt av Yle Sportens podd, där panelisterna var överrens om att det på sikt behövs med offensiv bredd i det finska spelet.

Mikko Rantanen gjorde en strålande säsong i Colorado i NHL och tror sig veta var skon klämmer.

– Jag tror att vi inte klarat av att vara avslappnade. När du slänger ihop tre nordamerikanska spelare försöker vi spela allt för mycket just på det sätt som den mindre rinken förutsätter, säger Rantanen till Yle Urheilu.

Vilken kedja kommer att dominera den finska offensiven när motståndet hårdnar?

Savinainen - Aho - Teräväinen
70.8% (301 röster)
Kapanen - Rantanen - Granlund
29.2% (124 röster)
Antal avgivna röster: 425

Positionsbyten på stor is

Rantanen berättar också att kedjan arbetat på sitt samspel en hel del också utanför isen. Väntervärdet på trion är högt.

– Vi måste klara av att utnyttja den stora isytan bättre genom att byta positioner. Vi har pratat om det och sett på klipp av våra egna byten tillsammans med Granlund och Kapanen, belyser Rantanen.

Mikko Rantanen.
Rantanen i elden mot Lettland. Mikko Rantanen. Bild: Lehtikuva Mikko Rantanen

Alla spelarna i kedjan är etablerade namn i landslagssammanhang med meriter från klubb-, men framförallt landslagshockeyn.

Juniorvärldsmästarna från januari 2016 kombinerat med VM-hjälten från 2011 har ett gruppspel på sig att börja hitta varandra.

Duon Sebastian Aho - Teuvo Teräväinen har däremot en hel grundserie i Carolina att falla tillbaka på i jakten på kemi.

– Har man inte spelat länge tillsammans gäller det att komma överrens. När man spelat 2-3 matcher börjar man ana vad killen intill dig kan hitta på med pucken. Det är nyckeln, avrundar Rantanen.

Kedjan är i elden ikväll i Herning, när Finland möter Norge klockan 21.15.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport