Hoppa till huvudinnehåll

Nämnd i Åbo vill att Katedralskolans gympasal bevaras - men är samtidigt positiv till ett tillfälligt museum för ruinerna

Källarvalv har grävts fram i Katedralskolans gymnastiksal.
Källarvalv har grävts fram i Katedralskolans gymnastiksal. Källarvalv har grävts fram i Katedralskolans gymnastiksal. Bild: Linus Hoffman / Yle Katedralskolan i Åbo,Åbo,gymnastiksalar,utgrävningar,källare,valv,basketbollskorg

På tisdagen möttes nämnden för fostran och utbildning i Åbo. På mötesagendan fanns bland annat att fastställa ett utlåtande om framtiden för Katedralskolans gymnastiksal.

Diskussionen om att öppna ett historiskt museum i skolans gymnastiksal var i våras livlig efter att Yle kunde berätta om de medeltida ruiner som har hittats under gymnastiksalen.

Men frågar man nämnden för fostran och utbildning kommer det i så fall endast handla om ett tillfälligt museum.

- Vårt utlåtande är att gymnastiksalen ska återgå till att vara en gymnastiksal, säger Helen Honkasaari (SFP) som var med på tisdagens nämndmöte och tillägger:

- Vårt beslut berörde inte om staden ska öppna ett tillfälligt museum, men vi är positiva till att staden gör det. Personligen tycker jag att ett popup-museum vore en väldigt bra idé.

En trappa leder ner till de medeltida arkeologiska utgrävningarna i Katedralskolans i Åbo gymnastiksal.
En trappa leder ner till de medeltida arkeologiska utgrävningarna i Katedralskolans i Åbo gymnastiksal. Bild: Linus Hoffman / Yle Katedralskolan i Åbo,Gymnastiksal,Åbo,medeltiden,valv,källare,Stege

"På mötet fanns inga starka viljor för ett permanent museum"

Gymnastiksalen ska enligt den tidigare planen vara renoverad och kunna tas i bruk om två år, i början av år 2020.

- Renoveringen fortsätter enligt den tidtabellen.

Ville någon i er nämnd hellre se ett permanent museum?

- Vår diskussion var ganska kort och på mötet fanns inga starka viljor för ett permanent museum. Vi vill att gymnastiksalen ska återgå till att vara en gymnastiksal, men är som sagt positivt inställda till att staden ordnar ett popup-museum, säger Helen Honkasaari.

Tidigare i år diskuterade staden och museifolk om det går att bevara och visa ruinerna för allmänheten.

- Det finns en möjlighet att i sommar öppna ett tillfälligt museum, ett popup-museum med guidade rundturer, så att Åboborna får se ruinerna och får veta om allt som finns under jorden här i det gamla Åbo, sade direktören för fritidssektorn, Minna Sartes, till Yle Åboland tidigare i år.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland