Hoppa till huvudinnehåll

Star Wars-stjärnan Joonas Suotamo: "Rollen som Chewbacca förändrade mitt liv"

Alden Ehrenreich som Han Solo och Joonas Suotamo som Chewbacca.
Alden Ehrenreich som Han Solo och Joonas Suotamo som Chewbacca. Alden Ehrenreich som Han Solo och Joonas Suotamo som Chewbacca. Bild: Copyright: 2017 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved. Chewbacca

När Peter Mayhew som spelat Chewbacca ända sedan 1977 började bli trött innanför sin tunga björnliknande dräkt startade man letandet efter en efterträdare. Kraven var följande; en skådespelare som är över två meter lång och har blå ögon precis som Mayhew som mäter 2,20.

Den perfekta mannen hittades i finske Joonas Suotamo, som inte är längre än 2,08 men annars besitter alla egenskaper som en riktig Chewbacca behöver.

Joonas Suotamo
Joonas Suotamo besöker Yle 7.5.2018. Joonas Suotamo Bild: Asta Kujala Joonas Suotamo,Chewbacca

Den 23 maj har den nyaste Starwars-filmen premiär och Joonas besöker Finland för att ge intervjuer under en dag.

Dagen är uppbyggd enligt ett minutschema och börjar tidigt med livesändning i morgon-TV.

Lyckliga journalister klär ut sig

Svenska Yles utsända har fått i uppgift att befinna sig senast kvart före fem på eftermiddagen på ett lyxhotell i Helsingfors. Klockan 17–17.10 är avsatt för intervjun. Lobbyn är full av journalister och vissa har med sig Chewbacca-asiktsmasker, nästan alla har Star Wars- skjortor och de flesta ler lyckligt inåtvänt.

Det här är de redaktörer som kommit segrande ur redaktionsmötet då veckans uppgifter delades ut. Inte många finländare slår igenom i Hollywood och vi firar varenda sekund då våra blåvita hjältar syns på filmduken.

Det spelar ingen roll om hen spelar ett gammalt vattenlik eller en lång och långhårig varelse från en annan planet.

Kärleksfulla fans vet allt

Det kanske låter som en utsliten kliché men inte desto mindre är det sant att Star Wars i mångt liknar en religion. Fansen har slutit ett kontrakt och där står det att vi älskar Star Wars och vi försöker ta reda på så mycket som möjligt om vår religion.

Inte sällan sportar Star Wars-fansen med att känna till så många detaljer som möjligt om filmerna.

Den här besattheten och lyckan känns ganska attraktiv och er utsända känner sig lite ensam då hon försöker memorera den enklaste faktan om Star Wars och Chewbacca.

Hon inser att det kanske ändå är bäst att hålla sig till faktum som inte närmar sig detaljnivå vare sig det gäller hela Star Wars-industrin, rymdskeppet Millenium Falcon där Chewbacca staplar runt tillsammans med Han Solo eller wookiernas släkthistoria och språk.

Chewbacca är en wookie och när det plötsligt blir min tur att träffa Suotamo är ändå det första jag ber honom att få höra lite shiriwookie. Jag hänförs över de gurglande, trevliga ljuden och Suotamo berättar att speciellt små barn älskar när han gör dem.

Den här rollen har förändrat mitt liv helt

Hur ser ett riktigt hardcore Chewbacca-fan ut?

– Det är nästan alltid små barn, de gillar Chewbaccas sätt och hur han för sig, berättar Suotamo som säger att det bästa han vet är att resa runt och träffa fansen.

– Tänk att jag får hålla på och sprida lycka på det här sättet, det är fantastiskt. Den här rollen har förändrat mitt liv helt och hållet och jag älskar att få arbeta med proffsiga skådespelare, resa runt världen och träffa folk.

joonas suotamo spelar korgboll
Ja visst har Suotamo (till höger) spelat korgboll. joonas suotamo spelar korgboll Bild: / All Over Press Joonas Suotamo

Vad Suotamo inte säger är att han är trött efter en mycket lång dag, men reportern känner förvisso av en viss mekanik i svaren. Suotamo säger bara de korrekta, ödmjuka och trevliga sakerna, även när vi går in på eventuella svårigheter.

– Det har inte varit tungt alls, åtminstone inte psykiskt. Svårast har det varit att hålla mig lugn och att varje dag kunna ge mitt bästa. Att göra film består mycket i att vänta, ibland är det väldigt tråkigt och ibland väldigt spännande. Men nog har det varit spännande, speciellt i början. Då för fyra år sedan när jag började provspela för rollen hade jag nog några sömnlösa nätter.

Vad har varit det svåraste?

- Den svåraste stunden hittills var inspelningen av en scen i den nya filmen och jag får ännu inte prata om den. Men jag kan säga att det var en sak jag inte genast skulle göra på nytt. Det var väldigt tungt och jag fick en del nackproblem av det.

Vad händer nu?

- Nu ser jag själv mest fram emot att äntligen få se hela filmen själv och kolla in publikens reaktioner på det här fantastiska äventyret som skänker så mycket lycka. Det känns stort att nu få åka till premiären i Los Angeles, säger Suotamo som antagligen kommer att höra till Star Wars-gänget länge, hans roll har nämligen bara vuxit och vuxit sedan han kom med.

Joonas Suotamo med Milla Pohjasvaara.
Joonas Suotamo och Milla Pohjasvaara på premiären av Star Wars: The Last Jedi i december 2017 Joonas Suotamo med Milla Pohjasvaara. Joonas Suotamo

Filmbolagets folk stiger in i rummet nio minuter över fem och signalerar att intervjun genast måste ta slut. Redaktören stiger svettig och förvirrad upp ur stolen och skakar hand med Suotamo, ut kommer några rullande r-ljud, det är shiriwookie och den här gången är det redaktören själv som pratar.

Solo: A Star Wars Story har premiär 23.5.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje