Hoppa till huvudinnehåll

Storm kring Bogomoloffs inlägg om "balkanmörka män" – Samlingspartiet tar avstånd från rasism

Harry Bogomoloff på centralgatan i Helsingfors
Harry Bogomoloffs (Saml) inlägg i en Facebookgrupp om "balkanmörka män" har lett till storm på sociala medier. Harry Bogomoloff på centralgatan i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan Harry Bogomoloff

Harry Bogomoloffs (Saml) kommentar om att tre ”balkanmörka” män utan vettig orsak rör sig på Brändö i Helsingfors har väckt uppståndelse. Riksdagsledamot och fullmäktigeledamot Ozan Yanar (Gröna) kräver att Samlingspartiet och borgmästare Jan Vapaavuori reagerar. Själv anser Bogomoloff att det inte finns något rasistiskt med kommentaren, men ber senare om ursäkt för den.

Det var på söndagskvällen som Helsingforspolitikern och vice ordförande i stadsfullmäktige Harry Bogomoloff (Saml) i en grupp för Brändöfamiljer på Facebook skrev (översatt från finska) ”I strandparken (norra stranden) rörde sig mot aftonen en grupp med tre balkanmörka män, utan att verka ha någon vettig orsak för att vara där. Till kännedom.”

Inlägget har väckt uppmärksamhet på sociala medier och flera anser att det är rasistiskt.

Riksdagsledamot och fullmäktigeledamot Ozan Yanar (Gröna) frågar på Twitter hur det är möjligt att fullmäktiges vice ordförande använder sig av ett sådant här språk och frågar sig vilka åtgärder Samlingspartiet och borgmästare Jan Vapaavuori ska ta till.

Fullmäktigeledamot Suldaan Said Ahmed (VF) skrev på Facebook att han inte har förtroende för Bogomoloff som vice ordförande i fullmäktige.

Birgita Krasniqi (Gröna) kallar på Twitter inlägget för vardagsrasism. Hon är själv kosovalban och sitter i styrelsen för De grönas ungdomsförbund. Hon skrev ”nästa gång jag rör mig med mina vänner med balkanbakgrund på gatan ska jag meddela det till alla vita finländare”.

Samlingspartiets Helsingforskrets twittrade under tisdagen att inlägget inte är i enlighet med partiets värderingar och att partiet säger nej till all slags rasism.

Bogomoloff: De hängde nu där och såg så där lite passiva ut

Yle Huvudstadsregionen når Bogomoloff under tisdagseftermiddagen. Han förklarar att han skrev inlägget för att informera om vilka människor som rör sig i området.

– Vi brukar på de här samma sidorna med jämna mellanrum läsa om att det rör sig suspekta typer här och där, att de rör sig med i utlandet registrerade bilar och dylikt. Så det är på basis av det som jag tyckte att det var på sin plats att berätta att nu har vi, jag var ute med min fru, sett en sådan här trio där som vi tyckte att vi inte har sett tidigare.

Varför var det relevant att skriva att de var ”balkanmörka”?

– För att de var det.

Du har också skrivit att de rörde sig där utan uppenbar vettig orsak. Hur kan du veta det?

– De hängde nu där och såg sådär lite passiva ut. Det är ju inte förbjudet, i och för sig.

Man kan få bilden av att du tycker att de här utlänningarna inte får hänga på Brändö?

– Så har jag inte sagt, jag har bara berättat att de fanns där.

Många har reagerat på inlägget. Hur ser du på det?

– Nog får man ju reagera, det är ju därför hela systemet med sociala medier finns.

Inlägget har av vissa tolkats som rasistiskt.

– Nog får man ju tolka som man vill, men det håller nog inte i några instanser det påståendet. Det är inte det som det är frågan om, sådan är jag ju inte.

Tycker du det är överraskande att någon kan se det här som rasistiskt?

– Var och en får se på olika fenomen här i samhället precis som de vill, det rör mig inte egentligen alls.

Hur ser du på att ditt eget parti nu på sociala medier har sett sig vara tvungen att ta avstånd från rasism med anledning av inlägget?

– Det gör vi ju alla, det står vi ju för. Men rasism hittar du inte i det här inlägget hur du än vänder på det.

Ångrar du att du skrev inlägget?

– Nej, inte kan man säga så. Jag kunde ha använt något annat ordval eventuellt men så här har vi skrivit här på holmen i många år om olika fenomen, säger Bogomoloff.

Senare under eftermiddagen ber Bogomoloff om ursäkt i Brändögruppen på Facebook. Han skriver att inlägget inte är i enlighet med Helsingfors stads och Samlingspartiet i Helsingfors värderingar.