Hoppa till huvudinnehåll

Alla bollar är inte runda - rugbyn vinner terräng i Borgå

Rugby på Kvarnbackens konstgräsplan i Borgå
Det gäller att tänka instinktivt och vara snabb på fötterna i rugby. Rugby på Kvarnbackens konstgräsplan i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,rugby,kvarnbackens konstgräsplan

Genom åren har fotbollen varit det populäraste spelet på skolornas gymnastiktimmar utomhus under vår och höst, men nu håller rugbyn på att få ett allt starkare fotfäste bland skolungdomar i Borgå.

Den digitala tavlan vid sidan av konstgräsplanen vid Kvarnbackens skola i Borgå visade att det var 21 grader i skuggan när rugbyturneringen på onsdag gick som allra hetast.

Under fem timmar skulle åtta- och nioklassare spela 30-talet matcher och lärare och den arrangerande lokala rugbyföreningen Old Town Shamrocks försökte hålla tungan rätt i mun.

Turneringen var den sjätte i ordningen som rugbyföreningen arrangerade. En tanke var förstås att värva unga förmågor till föreningen och verksamheten.

- Vi har nog haft ögonen på några killar här idag och vi har helt enkelt bjudit med dem till vår rugbyskola nästa tisdag, säger Shamrocks ordförande Oscar Lökfors, som agerade linjedomare under några av matcherna.

Kvarnbackens konstgräsplan
Det var varmt på Kvarnbackens konstgräsplan på onsdag. Kvarnbackens konstgräsplan Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,kvarnbackens konstgräsplan

Intresse bland lärare och elever

Enligt Lökfors finns det nog ett visst intresse bland ungdomarna för rugby och också lärarna har enligt Lökfors förstått att ta med rugbyn som ett av spelen under gymnastiken utomhus.

- Det är trevligt att gymnastiklärarna tagit med rugbyn i utbudet. Det blir så lätt bara fotboll, menar Lökfors.

En av de lärare som tagit med rugbyn på schemat, är Anders Back, gymnastiklärare i Lyceiparkens skola i Borgå.

- Det är en ny gren för de flesta, vilket betyder att spelen blir jämnare under gymnastiklektionerna. De flesta tycker nog att det är ett roligt spel, säger Back.

Gymnastiklärare Anders Back i Lyceiparkens skola i Borgå
Gymnastiklärare Anders Back håller koll på pojkarnas spel.. Gymnastiklärare Anders Back i Lyceiparkens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gymnastiklärare

Kräver fysik och tanke

Det som gör spelet nytt och spännande är att det krävs en hel del nytt tänkande.

- I de flesta andra spel är det fritt fram att passa bollen i alla väderstreck, 360 grader, men i rugby får man passa enbart snett bakåt. Dessutom är det ett snabbt spel och en kontaktsport, så huvudet måste vara med, säger Back.

Trots att det är en kontaktsport, använder man inte skydd i rugbyn, vilket man gör i amerikansk fotboll.

Rugbyn sägs ha kommit till i och med att en ivrig skolelev i England under tidigt 1800-tal tog upp fotbollen i famnen och började springa med den mot målet.

Richard Wiksten från Lypa
Richard Wiksten. Richard Wiksten från Lypa Bild: Yle/Stefan Härus rugby,Borgå,kvarnbackens konstgräsplan

Ingen människa är en ö - inte heller på spelplanen

Det som förenar rugbyn med andra bollsporter är att det är en utpräglad lagsport.

- Inte heller i rugbyn klarar man sig ensam på planen. I de första matcherna var pojkarna lite yra, men nu ser det ut som om de hittat varandra och märkt att man inte klarar sig ensam, säger Back.

En av eleverna i ett av Lypas två lag var Richard Wiksten på årskurs 9.

- Det är ett trevligt spel. Det är fysiskt och det är skojigt att spela med kompisar. I synnerhet så här på våren vid prima väder så är det riktigt roligt, menar Wiksten.

Rugbyboll i Kuppis idrottspark.
Alla bollar är inte runda. Rugbyboll i Kuppis idrottspark. Bild: Yle/Peter Petrelius rugby,rugbyboll
Hörnflagga på Kvarnbackens konstgräsplan
Hörnflagga - precis som i fotboll. Hörnflagga på Kvarnbackens konstgräsplan Bild: Yle/Stefan Härus rugby,Borgå,hörnflagga

Rugbyskola varje tisdag

Shamrocks arrangerar varje tisdag en rugbyskola för pojkar i åldern 10-14 år på gräsplanen i Kokon. Skolan är avgiftsfri.

- Jag tror nog att vi nästa tisdag som följd av den här turneringen kommer att ha mera ungdomar på plats än vanligt, säger Shamrocks ordförande Oscar Lökfors.

I turneringen på onsdag vann Albert Edelfeltin koulu serien för årskurs 8 och Strömborgska skolan vann serien för årskurs 9.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland