Hoppa till huvudinnehåll

Elever i Vasa och Korsholm lär sig hjärt- och lungräddning på unik kurs

En rad studerande visar upp hjärt- och lungräddning på mini-annedockor.
Sjukskötarstuderande visar niorna i Korsholms högstadium hur man ska göra hjärt- och lungräddning. En rad studerande visar upp hjärt- och lungräddning på mini-annedockor. Bild: Yle/Sofi Nordmyr hjärt-lungräddning

Alla 850 nior i Korsholm och Vasa får lära sig hjärt- och lungräddning via kursen Kids save lives. Det är en unik utbildning: ingen annanstans i landet ordnas en kurs som ger en hel åldersgrupp utbildning i hjärt- och lungräddning.

Kursen Kids save lives finns på många håll runtom i Europa, i bland annat Norge utbildas alla nior i hjärt och lungräddning. Men i Finland arrangeras den bara i Vasa och Korsholm.

För tre år sedan tog läkaren Raku Hautamäki på Vasa centralsjukhus initiativet.

Idén fick Hautamäki från Tyskland där skolelever deltog i ett världsrekordförsök med hur många som kan utföra hjärt- och lungräddning samtidigt. Försöket gjordes på mini-annedockor.

En gång per år de senaste tre åren har kursen ordnats för alla nior i Vasa och Korsholm. Under de tre åren har nämare 3 000 elever och lärare fått skolning. Nu i maj pågår årets kurs.

Två mini annedockor på golvet.
Niorna fick träna på hjärt- och lungräddning på så kallade mini-annedockor. Två mini annedockor på golvet. Bild: Yle/Sofi Nordmyr hjärt-lungräddning

Niorna känner sig redo att rädda liv

På tisdag förmiddag hade turen kommit till Korsholms högstadium. Efter kursen tror niorna Moa Knuts och Jessica Pollari att de är redo om de skulle hamna i en situation där de behöver använda hjärt- och lungräddning.

- Om det kommer till kritan måste man försöka sitt bästa, säger Pollari.

- Nu vet man ju var man ska börja i alla fall, sedan är det bara att göra sitt bästa. Så länge man gör något räknas det, säger Knuts.

Porträtt av Jessica Pollari och Moa Knuts.
Jessica Pollari och Moa Knuts. Porträtt av Jessica Pollari och Moa Knuts. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,moa knuts

Också Emil Österback och Jasmin Forsten är nöjda med kursen och tror att de är redo att ge hjärt- och lungräddning på riktigt.

- Man vet ju inte före det kommer till en riktig situation men man måste ju försöka åtminstone, säger Österback.

- Jag skulle vilja säga att jag klarar av det men man vet ju inte hur man reagerar i situationen, säger Forsten.

Varför tycker ni att det har varit bra att lära er det här?

- Det kan ju hända när som helst och för vem som helst så då måste man vara förbered, säger Ellen Enkvist.

Porträtt av Ellen Enkvist, Emil Österback och Jasmin Forsten.
Ellen Enkvist, Emil Österback och Jasmin Forsten. Porträtt av Ellen Enkvist, Emil Österback och Jasmin Forsten. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,jasmin forsten

Läkare hoppas andra orter tar efter

Det är anestesiläkare från Vasa centralsjukhus och sjukskötarstuderande från yrkeshögskolan Novia och Vasa yrkeshögskola som utbildar niorna via kursen Kids save lives.

Specialiserande anestesiläkaren Marika Pada skulle gärna se att kursen ordnades också på andra orter i Finland.

- Då jag studerade i Norge såg jag att de utbildar alla nior i hjärt- och lungräddning. Man har även sett på hur många procent som reagerar om något sker, den procenten har varit jättehög i Oslo-området jämfört med Helsingfors. Det påverkar om du redan från unga år får lära dig att du ska hjälpa till när något händer, säger Pada.

Varför är det just nior som ni utbildar i den här kursen?

- Niorna har läst biologi och fysiologi och ska nu ut i världen. De har bakgrundskunskapen om vad som händer i kroppen. Det är visat att det är en bra ålder att fokusera på, säger Pada.

- Det är unga som rör sig på platser där hjärtstopp kan hända. Det är jätteviktigt att vanliga människor kan påbörja tills ambulansen är där. Det är bättre prognos ju snabbare man påbörjar hjärt- och lungräddning, säger lektor Nina Vestö på yrkeshögskolan Novia.

Porträtt av Nina Vestö och Marika Pada.
Nina Vestö och Marika Pada. Porträtt av Nina Vestö och Marika Pada. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,marika pada

Studerande får öva när de lär ut

Sjukskötarstuderande är med under kursen Kids save lives, dels behövs det flera kunniga som handleder niorna och dels är det också lärorikt för studerande att öva.

- Vi lär oss själva bättre och det är viktigt att lära ut hjärt- och lungräddning till alla. Det har varit en bra upplevelse för oss och vi får hjälpa till att rädda liv, säger Sofia Blomqvist som går den internationella nursing-linjen på Novia.

Porträtt av Sofia Blomqvist.
Sofia Blomqvist. Porträtt av Sofia Blomqvist. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,sofia blomqvist

Hur gick det för niorna i Korsholms högstadium?

- Det gick jättebra. Det fanns många elever som var riktigt intresserade och som kollade hur man ska göra, säger Niel Olsen som går den internationella nursing-linjen på Novia.

Hur ska man då göra om man ser någon falla ihop eller stöter på någon som ligger livlös på marken?

- Man ska kolla om patienten reagerar, försöka väcka den, och så ska man ringa till nödcentralen och börja med kompressioner tills ambulansen kommer, säger Blomqvist.