Hoppa till huvudinnehåll

Emmanuel Macron får tyskt Europapris – samtidigt är den franske presidentens planer för EU allt annat än omtyckta

Frankrikes president Emmanuel Macron syns mellan två kostymbeklädda axlar under högtidligheter för att uppmärksamma att det gått 73 år sedan segern över Nazityskland.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Frankrikes president Emmanuel Macron syns mellan två kostymbeklädda axlar under högtidligheter för att uppmärksamma att det gått 73 år sedan segern över Nazityskland. Bild: EPA-EFE/FRANCOIS GUILLOT / POOL MAXPPP OUT Emmanuel Macron,Macron

Priset ses som något av EU:s motsvarighet till Nobels fredspris och det har hittills tilldelats personer som Winston Churchill, Konrad Adenauer och påve Franciskus. När det tyska Karlspriset på torsdag delas ut till Frankrikes president Emmanuel Macron, så är det för hans insats att sätta ny fart på det europeiska projektet.

Protester och strejker på hemmaplan, prisutdelning på bortaplan.

Ett år efter att Emmanuel Macron tog över som president växer sig missnöjet med hans politik allt större i Frankrike.

De långtgående reformerna av bland annat arbetsmarknad, universitet och de statliga järnvägarna har väckt vrede bland många väljare.

Där som Macron vann valet med löften om att tona ner de politiska skiljelinjerna och slå in på en så kallad tredje väg, får han nu utstå allt hårdare kritik för att driva traditionell högerpolitik.

Internationellt är Macrons anseende ändå betydligt bättre. Ett klart bevis på det här är att han nu tilldelas det mycket prestigefyllda Karlspriset för sina insatser för Europa.

Blir det mer än bara ett pris?

I prismotiveringen heter det bland annat att Macron har tillfört ny livskraft i den europeiska drömmen och samtidigt motarbetat isolationism och nationalism.

– Macron är en värdig pristagare, då han tillfört Europa ny kraft och energi. Också det tysk-franska samarbetet fungerar mycket bra, säger förbundskansler Angela Merkel som deltar i ceremonin i tyska Aachen.

Emmanuel Macron och Angela Merkel tittar på varandra under en presskonferens i Berlin.
Emmanuel Macron och Angela Merkel. Emmanuel Macron och Angela Merkel tittar på varandra under en presskonferens i Berlin. Bild: EPA-EFE/CARSTEN KOALL Emmanuel Macron,Angela Merkel,Macron,Merkel,Berlin

Merkel och Macron träffades senast för några veckor sen, men då präglades mötet främst av tyskt motstånd mot den franske presidentens planer för Europa.

Merkels egna kristdemokrater skjuter bland annat ner Macrons planer på en finansminister för EU och en gemensam budget för eurozonen.

Också vad gäller planerna på en europeisk valutafond, ställer sig Tyskland avvaktande.

I praktiken säger man helst nej till allt som kan kosta Tyskland och de tyska skattebetalarna alltför mycket pengar.

Om den franske presidentens planer för EU:s framtid belönas med konkreta åtgärder från tyskt håll – och inte endast med ett symboliskt tyskt politiskt pris – är alltså än så länge en helt öppen fråga.