Hoppa till huvudinnehåll

Fler startar eget företag i Östnyland - nyföretagare: "Det finns en massa pengar i omlopp"

bild på en man som ler
Peter Backman utvecklingschef på Nyföretagarcentralen Posintra. Han hjälper dem som funderar på att starta företag. bild på en man som ler Bild: Jeanette Broman / Yle Östnyland

Enligt uppgifter från utvecklingsbolaget Posintra har antalet nygrundade företag i Östnyland varit dubbelt så många hittills i år som under samma tid i fjol.

Peter Backman, utvecklingschef på Posintra, är glad över att fler vill starta eget. Han påpekar ändå att processen att grunda ett företag kan vara lång.

Mängden personer som har varit i kontakt med nyföretagarcentret vid Posintra har varit den samma i år som i fjol. Men antalet grundade företag har stigit från 26 till 41.

- Skillnaden kan dels bero på att personer kan besöka oss långt innan de har en klar affärsidé och därmed grundas företaget till exempel först fem år senare, säger Backman.

Servicebranschen är populärast bland nyföretagarna. Det handlar ofta om yrken där man jobbar ensam, som till exempel frisör, fotograf och massör.

"Det finns en massa pengar i omlopp"

Jonathan Andersson är affärsjurist och grundade eget bolag vid årsskiftet efter många år som fastanställd på ett börsbolag som jurist.

- Då jag började jobba som jurist hade jag verkligen inte räknat med att jag någon dag skulle starta eget, men så här blev det nu.

Tack vare sina kunskaper inom affärsverksamhet har han en egen uppfattning om varför antalet nystartade företag ökat.

- Marknadsläget är just nu ganska bra. Det finns en massa pengar i omlopp och finansiärer som letar efter små bolag att investera i, säger Andersson.

en man som sitter vid ett arbetsbord
Jonathan Andersson grundade sitt juristbolag vid årsskiftet och har sedan dess hyrt ett rum på ett kontorshotell i Borgå centrum. en man som sitter vid ett arbetsbord Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå

Enkelt att hyra in sig på ett kontorshotell

Jonathan Andersson jobbar ensam i sitt företag. Därför kändes det som en självklar lösning att hyra in sig på ett kontorshotell i stället för att investera i ett eget kontor.

- Beslutet att ha kontor här i Borgå var klart redan innan jag grundade företaget. Det som är bra med de här hotellen är förstås att man slipper skaffa en massa teknisk apparatur då printrar och annat hör till, men även den sociala biten är viktig för att man ska orka.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland