Hoppa till huvudinnehåll

Förstakedjan kom igång: Granskning av videoklipp hjälpte Lejonstjärnorna hitta målformen

Kasperi Kapanen skjuter iväg pucken.
Kasperi Kapanen gjorde ett vackert mål när Finland i stor stil vann över Norge. Kasperi Kapanen skjuter iväg pucken. Bild: Tomi Hänninen Kasperi Kapanen

Efter två småknackiga insatser av Finlands förstakedja ägnades den spellediga måndagen åt att specialstudera videoklipp från matcherna. Dagen efter lossnade det rejält för Kapanen-Granlund-Rantanen. Trion fick fart på målskyttet när Lejonen körde över Norge.

Trots storsegrarna över Sydkorea och Lettland glänste inte Finlands NHL-kedja med Kasperi Kapanen, Mikael Granlund och Mikko Rantanen i Lejonens två första matcher i hockey-VM i Danmark.

Den tröga starten togs på allvar, och under en matchfri dag satt sig trion ner och analyserade samtliga sina byten i Lettlandsmatchen. Med önskat resultat

– Videokollen hjälpte säkert, slår Kasperi Kapanen fast i intervjuzonen i Herning efter Finlands 7–0-seger över Norge.

– Med modern teknologi är det lätt att titta på klipp från matcherna i efterhand och upptäcka hur man borde ha gjort. Vi startade bra i dag och hittade varandra direkt, jag tror det berodde på det, säger Kapanen.

– Vi hade gått igenom vad som kan förbättras. Det var vår kedjas bästa match hittills. Vi lyckades forechecka och få tag i pucken och fick den vägen mer rörelse i spelet, sammanfattar Mikael Granlund.

Sex poäng på 20 minuter

I den andra perioden mot Norge var det plötsligt förstakedjan som var Lejonens bästa lagdel. På en period plockade kedjan sex poäng. Granlund stod för 1+2, Rantanen noterades för 0+2 och Kapanen för 1+0.

– När man spelar tillräckligt många matcher ihop börjar man hitta varandra och den gemensamma kemin hittas. Det är svårt att säga vad det beror på men vi spelade med bra fart, säger Kapanen.

– Målen kommer med tiden, bara man spelar hårt och njuter. Vår kedja förbättrade mycket i dag och gjorde en bra match. Nu ska vi försöka fortsätta på här sättet, säger Granlund.

Startat matcherna bra

I många VM-turneringar har Finland haft svårt att övertyga mot de lite sämre länderna. Inte i år. De på pappret tre enklaste matcherna har gett tre sjumålssegrar och 23–2 i målskillnad.

– Vi har startat matcherna bra och i de första perioderna gjort ett par mål. Det knäcker motståndarna en smula, om de gör första målet blir det en helt annan match, förklarar Granlund.

Nyckeln till de enkla segrarna har varit farten. Motståndarna hänger helt enkelt inte med, och också de norska spelarna såg väldigt långsamma ut i jämförelse med de finländska yrvädren.

– Vi har hela turneringen försökt betona att pressa hårt och spela aktivt med puck. Att hela tiden köra för fullt och inte fundera så mycket. Nu gäller det att spela på samma sätt mot tuffare motstånd, men det blir knappast samma fyrverkerier i fortsättningen, säger Mikael Granlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport