Hoppa till huvudinnehåll

Inga nya rabatter för pensionärer i Ekenäs simhall i det här skedet

En kvinna ligger på rygg i en bassäng och flyter med hjälp av ett flytetyg.
Pensionärer borde få simma billigare, anser den som har lämnat in initiativet. En kvinna ligger på rygg i en bassäng och flyter med hjälp av ett flytetyg. Bild: Mostphotos äldre,Tjänstledighet,välbefinnande,simning,pensionärer,simbassänger,Simhall,simmare

Raseborgs stad har fått ta emot ett invånarinitiativ om att det kostar för mycket för pensionärer att simma i Ekenäs simhall. Stadens fritidsnämnd är ändå just nu inte beredd att sänka priset för simmande pensionärer.

Initiativtagaren konstaterar att det kostar 380 euro om året för en pensionär att simma två gånger i veckan i Ekenäs simhall och anser att det är för mycket.

Fritidsnämnden konstaterar å sin sida att biljettpriserna i Raseborg redan i dag är rejält subventionerade.

Kostnaderna för simhallen per år uppgår till nästan 575 000 euro per år medan intäkterna är drygt 410 000 euro.

Många simmare redan nu

Nämnden poängterar också att antalet besökare per år i simhallen är mellan 102 000 och 106 000 per år och det är nära den maximala kapaciteten för simhallen.

Översiktsbild över en simhall med tre bassänger och en bubbelpool.
Ekenäs simhall besöks av många. Översiktsbild över en simhall med tre bassänger och en bubbelpool. Bild: Bubi Asplund / Yle Ekenäs,simhallar,Simhall,badhus,ekenäs simhall

I grannstaden Salo sänkte man biljettpriserna och det ledde till att antalet pensionärsbesökare ökade med 9 500 per år.

Att sänka simhallspriserna kräver därför ett politiskt beslut och en budgetplanering eftersom det kan leda till större kostnader.

Å andra sidan kan rabattkort leda till lägre social- och hälsovårdskostnader och det är något man också måste räkna med, konstaterar nämnden.

Läget ses över efter renoveringar

I det här skedet är det ändå inte aktuellt med nya avgifter.

Simhallen ska genomgå en teknisk granskning år 2019 då man ser på vilka former av renoveringar som måste utföras åren 2022-2023.

Det är aktuellt att granska priserna efter renoveringen, konstaterar nämnden.

Läs också