Hoppa till huvudinnehåll

Iran vill ha garantier av EU - ayatollan Khamenei: "Lita inte på Amerika"

Ali Khamenei och Hasan Rouhan
Den högste andlige ledaren, ayatollan Ali Khamenei, och Irans president Hassan Rouhani. Ali Khamenei och Hasan Rouhan Bild: AFP / Lehtikuva Iran,Ali Khamenei,Hassan Rohani

Irans högste ledare ayatollan Ali Khamenei, säger att Iran inte kommer att hålla fast vid kärnavtalet utan europeiska garantier för att handeln mellan länderna fortsätter.

Khamenei sa att det är osannolikt att Europa kommer att kunna ge några garantier till Iran.

President Donald Trump meddelade på tisdagskvällen att USA drar sig ur kärnavtalet mellan Iran och fem permanenta länder i FN:s säkerhetsråd – USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och
Tyskland. Avtalet undertecknades under Barack Obamas era i Vita Huset.

- Jag har sagt det från första början: Lita inte på Amerika, skriver Ali Khamenei på sin officiella webbplats.

Det internationella atomenergiorganet IAEA bekräftade på onsdagen att Iran följt avtalet.

Irans president Hassan Rouhani har varit försonligare i tonen än den högste ledaren för landet med drygt 80 miljoner invånare.

- Om vi uppnår målen i avtalet tillsammans med de övriga parterna, kommer avtalet att hålla, sade Rouhani i ett utlåtande.

Oro i Europa

I Europa växer samtidigt oron för att amerikanska sanktioner ska drabba europeiska företag som är verksamma i Iran. Då kärnavtalet nåddes år 2015 var det många som såg möjligheter i handeln med Iran.

Avtalet innebar att de sanktioner som USA, EU och FN tidigare utlyst mot Iran slopades.

De europeiska ledarna har in i det sista försökt få USA:s president Donald Trump att ändra sig.

I ett gemensamt utlåtande meddelade EU:s 28 medlemsländer att unionen kommer att hålla fast vid kärnavtalet med Iran.

EU-ledare träffar iranier

- Vi kommer även fortsatt att respektera överenskommelsen, och vi kommer att göra allt för att säkerställa att Iran håller fast vid avtalet, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt AFP .

Frankrikes president Emmanuel Macron ska prata med Irans president Hassan Rouhani i telefon på onsdag eftermiddag.

Tidigare på onsdagen sade Macron att Iran måste hålla fast vid avtalet för att ta del av de ekonomiska fördelarna som avtalet för med sig.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Ledrian sade på onsdagen att ”avtalet inte är dött”.

På måndag ska utrikesministrarna från Frankrike, Storbritannien och Tyskland träffa företrädare för Iran, enligt uppgifter från den franska regeringen.

I ett gemensamt uttalande vädjar ledarna för de tre länderna till USA att inte förstöra de övriga parternas möjligheter att fullfölja avtalet.

EU förblir engagerat i det fortsatta fullständiga genomförandet av kärnenergiavtalet― EU-länderna i ett gemensamt utlåtande

Frankrike och dess allierade länder i Europa kommer att jobba hårt för att upprätthålla ländernas näringspolitiska intressen i Iran, uppger en källa nära president Macron för nyhetsbyrån Reuters.

Britterna har av tradition ansetts vara USA:s transatlantiska partner. Utrikesminister Boris Johnson efterlyser nu alternativ av USA.

- Nu då Trumps administration har lämnat avtalet, har de ansvaret för att beskriva hur de i Washington tänker bygga fram en lösning på våra gemensamma problem, sade Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson på onsdagen.

Utrikesministeriet intygade att Storbritannien inte tänker lämna avtalet.

Även Ryssland har uttryckt ”djup besvikelse” över USA:s beslut att dra sig ur kärnavtalet.

Obama kritisk

USA:s tidigare president Barack Obama kritiserar också sin efterträdare Donald Trumps beslut om att lämna kärnavtalet.

Obama säger att avtalet har spelat stor roll för att hejda Irans utveckling av landets kärnvapenprogram och han säger att utträdet var ett allvarligt misstag.

Trumps beslut får däremot stöd från allierade länderna Israel och Saudiarabien.

- Israel stödjer fullt ut president Trumps modiga beslut att vända ryggen till det katastrofala kärnenergiavtalet med terroristregimen i Teheran, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.