Hoppa till huvudinnehåll

Många går till skolan på tom mage - skollunchen blir därför extra viktig

Christel Sundqvist tillreder skolmaten i Ekenäs högstadieskola.
Christel Sundqvist tillreder skolmaten i Ekenäs högstadieskola. Christel Sundqvist tillreder skolmaten i Ekenäs högstadieskola. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,kök,Ekenäs högstadieskola,skolmat,christel sundqvist

När frukosten blir oäten blir lunchen i skolan extra viktig. I Ekenäs högstadieskola är svinnet väldigt litet och jämfört med resten av Raseborg är det få elever som väljer att inte äta lunchen.

Maten i Ekenäs högstadieskola har ett rykte om sig att vara god och det syns på den lilla mängden mat som slängs bort. De flesta av skolans elever äter också maten varje dag.

I hela Raseborg uppger 29,5 procent av eleverna i årskurs åtta och nio att de inte äter skollunch dagligen. Siffran baserar sig på Institutet för hälsa och välfärds enkät Hälsa i skolan.

I Ekenäs högstadieskola är motsvarande siffra 6,5 procent, säger skolhälsovårdare Carola Rosenqvist.

Det här är något som både hon och ekonomiföreståndare Christel Sundqvist önskar att politikerna skulle beakta då de beslutar om det ska skapas ett centralkök i Ekenäs eller inte.

- Man kan fundera på varför det är så stor skillnad i Raseborg. Jag tycker politikerna gärna kunde titta på fakta, säger Carola Rosenqvist.

Hälften lämnar bort frukosten

Standardfrågan när eleverna kommer till skolhälsovårdaren på grund av huvudvärk eller trötthet är om de har ätit och druckit ordentligt, säger Carola Rosenqvist.

- Många elever, speciellt tonårsflickor, kommer till skolan utan att ha ätit någonting alls. Så då blir skolmaten extra viktig.

Enligt direktiven ska skolmaten täcka en tredjedel av de ungas energibehov. Eftersom undersökningar visar att hälften av barnen inte äter någon frukost blir skollunchen ännu viktigare för att de ska orka.

En kvinna som heter Carola Rosenqvist.
Carola Rosenqvist. En kvinna som heter Carola Rosenqvist. Bild: Minna Almark \ Yle Kvinna,Ekenäs,Skolhälsovård,skolhälsovård,carola rosenqvist

Utan mat tar energin slut och man blir trött och slö och orkar inte koncentrera sig. Hjärnan fungerar inte om man inte har mat i magen, säger Carola Rosenqvist.

- Det känns inte riktigt bra att ge det där värkpillret som många frågar efter om de inte har fått något i magen först.

En god lunch med begränsad budget

Det är ekonomiföreståndare Christel Sundqvist som har hand om skolköket i Ekenäs högstadieskola.

När Yle Västnyland besöker köket håller hon på och tillreder potatismos, fiskpinnar och senapssås. Det är en maträtt som eleverna gillar, säger hon.

Andra maträtter som är populära är makaronilåda, köttbullar och ugnslax. Fast ugnslaxen är rätt dyr, så den serveras inte så ofta.

- Vi har väldigt lite svinn här. Eleverna har lärt sig att äta upp det som de tar för sig, konstaterar Sundqvist.

Porträttbild på Christel Sundqvist.
Christel Sundqvist. Porträttbild på Christel Sundqvist. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ekenäs,christel sundqvist

Utmaningen för hennes del är att tillreda en god lunch med en begränsad budget. Alla kök har näringsrekommendationer som de ska följa och råvarorna upphandlas offentligt.

- Så vi har vissa råvaror som vi får använda och av dem ska vi tillreda en hälsosam och god portion. Nog har det sina utmaningar, men jag tycker att vi har lyckats ganska bra.

Centralkök tär på yrkesstoltheten

Christel Sundqvist är inte speciellt förtjust i tanken på att förlora möjligheten att tillreda maten i sitt eget kök.

- Vi som jobbar inom köksbranschen har skolat oss för att göra god mat. Ett centralkök innebär i stort sett industritillverkad mat och som ansvarig vill man inte servera sådant.

Föreningen Slow Food Västnyland ordnade på onsdagen (8.5) ett seminarium om matkulturen i skolan. Både Carola Rosenqvist och Christel Sundqvist satt med i panelen som diskuterade skolmaten och dess betydelse.

11.5.2018 klockan 9:30. Artikeln har förtydligats så att det framkommer att det är 29,5 procent av eleverna i årskurs åtta och nio som inte äter skollunch dagligen i Raseborg. Det framkommer också nu vem som har utfört enkäten som siffran baserar sig på.

Läs också