Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Teini och Ojanaho medaljkandidater på medeldistans efter lyckat kval

Marika Teini, VM 2016.
Marika Teini går för EM-medalj. Marika Teini, VM 2016. Bild: Yle/Esa Fills Marika Teini

Orienterings-EM fortsätter i dag med medeldistans. Marika Teini och Olli Ojanaho klev upp som medaljkandidater efter lyckade kvalinsatser.

Marika Teini var sin kvalgrupps snabbaste dam i tisdagens kvaltävling. Teini var över 50 sekunder kvickare än tvåan Tove Alexandersson.

I dagens final är Teini en av medaljkandidaterna. Hon har sällskap av tre övriga finländare: Sofia Haajanen, Maija Sianoja och Tuulia Viberg.

För två år sedan i EM blev det brons på medeldistansen för Teini. Nu är hon ute efter att förgylla den medaljen.

Portin till final efter protest

På herrsidan är fyra finländare framme i final. Flerfaldiga juniorvärldsmästaren Olli Ojanaho fick till ett panglopp i kvalet och var sitt heats nästsnabbaste man. Ojanaho jagar nu sin första stortävlingsmedalj som senior.

I finalen får Ojanaho det tufft om han vill spränga den schweiziska dominansen på herrsidan. Hubmann, Howald, Hertner och bröderna Kyburz gjorde alla fina kvalprestationer och det vore ingen överraskning ifall de tog hem en trippelseger till Schweiz

De övriga finländarna i finalen är Olli-Markus Taivainen, Aleksi Niemi och Fredric Portin. Portins finalplats säkrades först efter protest.

Portin var bara 25:e snabbast i sitt kvalheat efter att ha förlorat tid på en kontroll på grund av att stämplingsarmaturen var försvunnen. Finland lämnade in en protest och arrangörerna gav Portin en plats i finalen.

Medeldistans kl. 15:00 TV2 och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport