Hoppa till huvudinnehåll

USA:s utrikesminister besöker Nordkorea – tre fångar förväntas bli frigivna

Mike Pompeo utfrågades av ett senatsutskott den 12 april.
Mike Pompeo. Mike Pompeo utfrågades av ett senatsutskott den 12 april. Bild: AFP / Lehtikuva Mike Pompeo

USA:s utrikesminister Mike Pompeo anlände till Nordkorea under onsdagen. Anledningen till besöket är att Pompeo ska förbereda mötet mellan ländernas ledare som enligt planerna ska äga rum senare i vår.

Dessutom ska Pompeo förhandla om frigivningen av tre stycken amerikanska fångar under besöket.

- Vi ska tala om frågan idag igen, det skulle vara en fin gest om Nordkorea skulle frige dem, sade Pomepo inför besöket som blir hans andra inom sex veckor.

Enligt Sydkoreanska uppgifter förväntas fångarna friges under Pompeos besök.

Nordkorea har ofta använt sig av fängslade amerikaner som spelbrickor i förhandlingar mellan USA.

Nordkorea har ofta använt fängslade koreansk-amerikaner som Kenneth Bae (andra från vänster) som spelbrickor i förhandlingar med USA. Bae frigavs år 2016 efter två år i ett nordkoreanskt fångläger
Kenneth Bae (andra från vänster) är en av de koreansk-amerikanska fångarna som Nordkorea har fängslat och sedan frigivit. Nordkorea har ofta använt fängslade koreansk-amerikaner som Kenneth Bae (andra från vänster) som spelbrickor i förhandlingar med USA. Bae frigavs år 2016 efter två år i ett nordkoreanskt fångläger Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT USA,Nordkorea

Besvärligt för Trump

De tre amerikanska fångarna har varit ett inrikespolitiskt problem för Donald Trump. Förra veckan antydde han att ett beslut i frågan är nära förestående, när uppgifter om att fångarna hade flyttats började cirkulera.

Två av fångarna jobbade vid universitetet i Pyongyang när de förra året plötsligt häktades och anklagades för ”fientliga handlingar.”

Den tredje personen har suttit i fångenskap sedan år 2015 då han blev anklagad för spionage.

Sex stycken sydkoreaner hålls också fångna i Nordkorea som bäst – tre stycken missionärer och tre avhoppare som ursprungligen kommer från Nordkorea.

Källor: AFP, The Guardian