Hoppa till huvudinnehåll

Utredningsmannen hittade inte Huhtasaaris huvudkälla: “Det är möjligt och genant”, universitetet kan inleda ny utredning

Jyväskylä universitet
Jyväskylä universitet kan inleda en ny utredning Jyväskylä universitet Bild: Jyväskylän yliopisto Jyväskylä universitet

Professor emeritus Jarkko Hautamäki gjorde förundersökningen om Laura Huhtasaaris gradu. Han förvånas över Svenska Yles avslöjande om en omfattande plagiatkälla som han inte själv hittade i sin expertutredning.

- Om där fanns något annat borde jag ha upptäckt det. Det är möjligt och genant, säger Hautamäki

- Det verkade inte finnas längre textstycken som hade tagits från någon källa jag kunde identifiera eller som inte redan hade upptäckts på sociala medier. Men det utesluter inte att där kunde finnas något.

“Omöjligt uppdrag”

Han försvarar sig med att det hade varit ett mycket krävande uppdrag att hitta Simpanens gradu.

- Vi gjorde en datorsökning på Huhtasaaris gradu. Problemet är att material som är publicerat före år 2010 och som inte finns på webben nästan inte går att hitta.

Uppgiften om att hela 30 procent av Huhtasaaris gradu är plagierad från Simpanen, och att till och med resultatstyckena innehåller plagierade stycken, kommenterar Hautamäki kort:

- Det är förstås ännu mera ledsamt.

Universitetet: Ny utredning möjlig

Jyväskylä universitets rektor Keijo Hämäläinen som beslöt om förundersökningen vill inte kommentera Yles nya plagiatavslöjanden. Universitetet svarar kort per e-post via sin jurist.

- Om universitetet får en specificerad anmälan om nya misstankar och om det enligt en preliminär utredning ändrar läget väsentligt, kommer universitet att överväga att inleda en ny utredning.

- En väsentlig ändring innebär att Huhtasaaris gradu skulle ha en märkbart större andel direkta lån utan källhänvisningar än de 10,7 procent som nämns i rektorns beslut. Avvikelsen från god vetenskaplig praxis borde vara sådan att man inte längre kan säga att den “till sin natur inte är särskilt allvarlig”, vilket rektor konstaterade i sitt beslut den 16.4.2018, skriver universitetets jurist Sanna Anttilainen.

Artikeln är skriven i samarbete med Jouni Munukka på Yle MOT