Hoppa till huvudinnehåll

Vansinnesföraren på Lönnrotsgatan anses otillräknelig – får inget straff

Man som körde på flera personer i Helsingfors centrum i tingsrätten.
Vansinnesföraren på Lönnrotsgatan anses skyldig men fick inget straff. Man som körde på flera personer i Helsingfors centrum i tingsrätten. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn åtalade,rättegång,Helsingfors tingsrätt,Åtalad

Den man som förra sommaren körde på ett antal fotgängare på Lönnrotsgatan i Helsingfors anses skyldig av tingsrätten i Helsingfors. Han får ändå inget straff eftersom han vid tid tidpunkten ansågs otillräknelig.

I juli 2017 körde en då 51-årig man på en grupp fotgängare i korsningen av Mannerheimvägen och Lönnrotsgatan i Helsingfors centrum. En kvinna dog och fem personer skadades.

Mannen har berättat för polisen att han körde utan att bry sig om i fall någon blev påkörd.

I tingsrätten berättade mannen att han vid tidpunkten för påkörningen led av panikstörningar och var i psykos.

– Jag förstod inte vilka följder det jag gjorde hade. Jag förstod bara att det kan gå dåligt, sade mannen i rätten.

Tingsrätten beslöt därför att mannen skulle genomgå en sinnesundersökning.

I undersökningen framkom att då mannen körde på fotgängarna led han av schizofreni, vilket tillfälligt påverkade hans verklighetsuppfattning och förmåga att kontrollera sina handlingar.

Tingsrätten ansåg att mannen var skyldig till grovt dödsvållande, fem fall av grovt vållande av personskada och grovt äventyrande av trafiksäkerheten, men beslutade med stöd av sinnesundersökningen att inte bestraffa mannen.

Ska få vård

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för mord, fem dråpförsök, och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Den svarande erkände sig skyldig till grovt dödsvållande, fem fall av grovt vållande av personskada och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL:s utlåtande var mannen otillräknelig och ska därför inte bestraffas.

Mannen ska nu få vård.

Trots att mannen inte bestraffas beslutade tingsrätten ändå att döma mannen att ersätta två av offrens rättegångskostnader. Totalt uppgår summan till över 10 000 euro.

Två av de sammanlagt sju målsägande begärde skadestånd, men deras begäran avslogs av tingsrätten.

Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten.

Rättelse klockan 11.56: Tidigare stod att tingsrätten ansåg mannen vara skyldig till alla åtal, men åklagaren yrkade på mord och dråpförsök medan rätten ansåg att mannen enbart var skyldig till grovt dödsvållande och grovt vållande av personskada.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen