Hoppa till huvudinnehåll

Bonden Panu bytte grisar mot syrsor

Åkrar, skog, stora röda hus och förstås en nytvättad traktor fångar blicken på den gamla släktgården i Kurikka, Österbotten. Det här är den finländska landsbygden 2018. Bonden Paavo kunde endast drömma om en liknande idyll.

För bonden Panu är det här däremot vardag, men bondgårdsidyllen är ändå inte riktigt som den vi är vana vid.

Inledningsvis tyckte han nog att jag flippat totalt.

När Panu Ollikkala öppnar dörren till ladugården möts han av en tropisk värme och ett ljud bekant från en sen augustikväll.

I rummet finns tiotusentals hussyrso Panu Ollikkala är en av föregångarna när det gäller att föda upp syrsor i Finland.

Syrsor växer fortare än grisar

Han fattade det djärva beslutet att byta ut grisarna mot hussyrsor för två år sedan. Orsaken är enkel, men kanske inte helt otippad: lönsamhet.

– När jag tog över gården för fem år sedan var lönsamheten okej, men den sjönk med åren, säger Ollikkala, stolt jordbrukare i sjätte ledet.

Insekter är kostnadseffektiva att odla. De behöver inga odlings- eller betesmarker. Dessutom förbrukar insekter lite vatten och energi.

Hussyrsor i en plastlåda med äggkartonger.
Äggkartongerna ger större yta åt hussyrsorna. Hussyrsor i en plastlåda med äggkartonger. Bild: Yle / Matias Jungar Hussyrsa,Gräshoppor,entomofagi,insektkost,Strömsö (tv-program)

En hussyrsa är färdig att skördas efter knappa sex veckor. I framtiden kommer processerna att automatiseras vilket sänker på produktionskostnaderna.

Har pojken tappat vettet?

Alla var ändå inte övertygade om att insektaffären lät som som en god idé. Ollikkalas far var inte helt övertygad när sonen berättade att han var i färd med att byta ut grisarna mot hussyrsor.

– Inledningsvis tyckte han nog att jag flippat totalt.

Men så satte far och son ner sig vid matbordet, hällde upp kaffet och förde en djup diskussion. Till sist uppmanade pappan att försöka.

– Det finns ingenting att vinna om du inte försöker, sade han.

Grönt gör syrsorna fräscha

Carpe Diem och så vidare. Vi lämnar motivationscitaten och går tillbaka till huvudsaken, syrsorna.

“Du är vad du äter” gäller också för insekter. Landets godaste syrsor lär komma från just den här gården.

Tricket är gurkor som syrsorna får mumsa i sig.

– Vi använder gurkor som inte kan säljas i butikerna. Syrsorna får all sin vätska från dem.

Mosad gurka i en plastlåda för hussyrsor.
Gurka innehåller 96 procent vatten. Mosad gurka i en plastlåda för hussyrsor. Bild: Yle / Matias Jungar gurka,Hussyrsa

Förutom de närodlade gurkorna äter syrsorna foder som är gjort på bland annat inhemska bondbönor och ärter.

Trots att syrsorna är små går det åt ungefär 15 kilo gurka per dag. Det är en stor mängd, men i det här fallet är orsaken otroligt många hungriga syrsor.

– Det är många magar som ska mättas. Jag har ungefär 50 000 syrsor.

Mögel kan döda

För att maximera syrsornas boendeyta använder Ollikkala äggkartonger som ger extra kvadratcentimeter i plastlådorna.

Idealtemperaturen för syrsorna är densamma som i vårt drömresmål i januari. Hopporna trivs i en temperatur kring 30 grader med en fukthalt på 60 till 70 procent.

I varje plastlåda växer ungefär 2 000 hussyrso och precis som för människan är fuktskador den värsta mardrömmen i hemmet.

– I fall det uppstår mögel dör hela populationen på två, tre dagar, så det är viktigt att fukten inte sprider sig till äggkartongerna.

Fungerar som nötter

Insekterna är ett enormt fenomen som sägs kunna råda bot på hungersnöden i världen, men ännu är den inhemska odlingen i startgroparna.

Bonden i Kurikka tror på insekterna framtid. Panu Ollikkala har planer på att utvidga ordentligt. I den gamla svinstian finns hundratals kvadratmeter tom yta som han kommer att fylla med hussyrsor.

Två män ler utanför en röd byggnad.
Panu Ollikkala och Jonas Sundström utanför syrsfabriken. Två män ler utanför en röd byggnad. Bild: Yle / Matias Jungar Jonas Sundström,entomofagi,Gräshoppor,Strömsö (tv-program),insektkost,Panu Ollikkala

Av allt att döma kanske insekterna blir en allt vanligare syn även i den finländska kostcirkeln.

Panu Ollikkala brukade själv äta stora mängder nötter i soffan. Nu har favoritsnackset bytts ut mot delikatesser från den egna gården.

– Friterade syrsor har ersatt nötterna för mig.

Korrigering 10.5.2018 kl. 10.32: På vissa ställen stod det felaktigt "gräshoppa", i stället för "hussyrsa".

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.