Hoppa till huvudinnehåll

Bonden Panu bytte grisar mot syrsor

Åkrar, skog, stora röda hus och förstås en nytvättad traktor fångar blicken på den gamla släktgården i Kurikka, Österbotten. Det här är den finländska landsbygden 2018. Bonden Paavo kunde endast drömma om en liknande idyll.

För bonden Panu är det här däremot vardag, men bondgårdsidyllen är ändå inte riktigt som den vi är vana vid.

Inledningsvis tyckte han nog att jag flippat totalt.

När Panu Ollikkala öppnar dörren till ladugården möts han av en tropisk värme och ett ljud bekant från en sen augustikväll.

I rummet finns tiotusentals hussyrso Panu Ollikkala är en av föregångarna när det gäller att föda upp syrsor i Finland.

Syrsor växer fortare än grisar

Han fattade det djärva beslutet att byta ut grisarna mot hussyrsor för två år sedan. Orsaken är enkel, men kanske inte helt otippad: lönsamhet.

– När jag tog över gården för fem år sedan var lönsamheten okej, men den sjönk med åren, säger Ollikkala, stolt jordbrukare i sjätte ledet.

Insekter är kostnadseffektiva att odla. De behöver inga odlings- eller betesmarker. Dessutom förbrukar insekter lite vatten och energi.

Hussyrsor i en plastlåda med äggkartonger.
Äggkartongerna ger större yta åt hussyrsorna. Hussyrsor i en plastlåda med äggkartonger. Bild: Yle / Matias Jungar Hussyrsa,Gräshoppor,entomofagi,insektkost,Strömsö (tv-program)

En hussyrsa är färdig att skördas efter knappa sex veckor. I framtiden kommer processerna att automatiseras vilket sänker på produktionskostnaderna.

Har pojken tappat vettet?

Alla var ändå inte övertygade om att insektaffären lät som som en god idé. Ollikkalas far var inte helt övertygad när sonen berättade att han var i färd med att byta ut grisarna mot hussyrsor.

– Inledningsvis tyckte han nog att jag flippat totalt.

Men så satte far och son ner sig vid matbordet, hällde upp kaffet och förde en djup diskussion. Till sist uppmanade pappan att försöka.

– Det finns ingenting att vinna om du inte försöker, sade han.

Grönt gör syrsorna fräscha

Carpe Diem och så vidare. Vi lämnar motivationscitaten och går tillbaka till huvudsaken, syrsorna.

“Du är vad du äter” gäller också för insekter. Landets godaste syrsor lär komma från just den här gården.

Tricket är gurkor som syrsorna får mumsa i sig.

– Vi använder gurkor som inte kan säljas i butikerna. Syrsorna får all sin vätska från dem.

Mosad gurka i en plastlåda för hussyrsor.
Gurka innehåller 96 procent vatten. Mosad gurka i en plastlåda för hussyrsor. Bild: Yle / Matias Jungar gurka,Hussyrsa

Förutom de närodlade gurkorna äter syrsorna foder som är gjort på bland annat inhemska bondbönor och ärter.

Trots att syrsorna är små går det åt ungefär 15 kilo gurka per dag. Det är en stor mängd, men i det här fallet är orsaken otroligt många hungriga syrsor.

– Det är många magar som ska mättas. Jag har ungefär 50 000 syrsor.

Mögel kan döda

För att maximera syrsornas boendeyta använder Ollikkala äggkartonger som ger extra kvadratcentimeter i plastlådorna.

Idealtemperaturen för syrsorna är densamma som i vårt drömresmål i januari. Hopporna trivs i en temperatur kring 30 grader med en fukthalt på 60 till 70 procent.

I varje plastlåda växer ungefär 2 000 hussyrso och precis som för människan är fuktskador den värsta mardrömmen i hemmet.

– I fall det uppstår mögel dör hela populationen på två, tre dagar, så det är viktigt att fukten inte sprider sig till äggkartongerna.

Fungerar som nötter

Insekterna är ett enormt fenomen som sägs kunna råda bot på hungersnöden i världen, men ännu är den inhemska odlingen i startgroparna.

Bonden i Kurikka tror på insekterna framtid. Panu Ollikkala har planer på att utvidga ordentligt. I den gamla svinstian finns hundratals kvadratmeter tom yta som han kommer att fylla med hussyrsor.

Två män ler utanför en röd byggnad.
Panu Ollikkala och Jonas Sundström utanför syrsfabriken. Två män ler utanför en röd byggnad. Bild: Yle / Matias Jungar Jonas Sundström,entomofagi,Gräshoppor,Strömsö (tv-program),insektkost,Panu Ollikkala

Av allt att döma kanske insekterna blir en allt vanligare syn även i den finländska kostcirkeln.

Panu Ollikkala brukade själv äta stora mängder nötter i soffan. Nu har favoritsnackset bytts ut mot delikatesser från den egna gården.

– Friterade syrsor har ersatt nötterna för mig.

Korrigering 10.5.2018 kl. 10.32: På vissa ställen stod det felaktigt "gräshoppa", i stället för "hussyrsa".

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

    Lättlagad och billig vardagsmat.

    Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

  • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

    Frys in höstens vardagsmat på burk.

    Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.