Hoppa till huvudinnehåll

Danska hjälten hyllade publiken efter skrällen: ”Tiotusen personer som gick rakt in i ditt hjärta”

Mikkel Bödker i matchen Danmark-Finland.
Mikkel Bödker hörde till matchens bästa spelare och passade bland annat fram till segermålet när Danmark slog Finland med 3–2 i VM-hockeyn. Mikkel Bödker i matchen Danmark-Finland. Bild: All Over Press Mikkel Bødker

San José-proffset Mikkel Bödker hade knappt hunnit landa innan han slängdes in i Danmarks VM-match mot Finland. Bödker stod för en strålande insats i sitt lags 3–2-seger, och tackade efteråt den suveräna hemmapubliken.

– Det var otroligt. Publiken var väldigt bra. Suverän. Tiotusen personer som gick rakt in i ditt hjärta när de alla stod upp och jublade. Och när vi lyckades vinna är det ännu större, säger Bödker i intervjuzonen i Herning efter matchen.

Att Bödker skulle vara med mot Finland var långt ifrån självklart. Efter att hans klubb San José Sharks blivit utslagen ur NHL-slutspelet ville yttern absolut komma och spela VM för värdlandet, men hans flyg från Kalifornien landade i Jylland bara fem timmar före nedsläpp.

Danmark valde att slänga in Bödker och hans lagkompis Jannik Hansen direkt, och någon jetlag syntes inte till när de ledde sitt lag till seger.

– Nu är jag trött, men inget går upp emot att vara där ute och spela för ditt land. Det finns en orsak till att du kommer hit, för att hjälpa ditt land att vinna. Jag lyckades med det i dag och det var fint, konstaterar Bödker som nu snabbt ska försöka komma in i rätt dygnsrytm.

– Det gäller att kämpa sig igenom det. Det är ingen stor sak, det gäller att få styrka av känslorna och njuta av det du gör.

"Energispelare gav boost"

Det danska landslagets svenska tränare Janne Karlsson var heller inte sen att hylla lagets nytillskott när han redogjorde för orsakerna till den rödvita skrällen.

– Vi fick in två energispelare som gav oss en boost. Och så ”Freddan”, med det målvaktsspelet ger han oss chansen att vinna, säger Karlsson om Danmarks lysande målvakt Frederik Andersen.

Karlsson själv har också anledning att sträcka på sig. Svensken vann tränarmatchen mot Lauri Marjamäki i stor stil, och det med ett blad ur den finländska taktikboken.

– Vi mötte dem med samma mynt. Antingen var det full forechecking eller så stängde vi mittzonen. Och bägge bitarna gjorde vi alldeles lysande, säger Karlsson.

Resultatet blev dansk ishockeys finaste kväll hittills.

– Det är stort, väldigt stort. Den här segern kan vi vara stolta över, sammanfattar Mikkel Bödker.

Läs mera:

Lejonens stjärnor hade inget att skylla på – hittade positiva signaler trots danska VM-skrällen

Ett tätt försvar, en strålande målvakt och starkt powerplay. Finlands offensiva stjärnduo Sebastian Aho och Mikael Granlund kunde peka på hur Danmark orsakade huvudbry hos Lejonen inför VM-fortsättningen. "Jag är inte orolig", säger lagkaptenen efter Finlands tunga kväll.

Läs mera:

VM-yran känner inga gränser i Danmark efter sensationen mot Finland: "Slår världsstjärnorna"

Den danska hockeyglädjen är total efter nationens största triumf någonsin. Spelarna var saliga efter den magiska inramningen mot Finland – eller som dansk press uttrycker det efter segern: ”Boxen förvandlades till en dansk jubelbastu”.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport