Hoppa till huvudinnehåll

Den 104-åriga eutanasiförespråkaren David Goodall avslutade sitt liv till Beethovens melodier

David Goodall, som beviljades dödshjälp i Schweiz, hoppas att hans död ska väcka en diskussion kring eutanasi.
David Goodall, som beviljades dödshjälp i Schweiz, hoppas att hans död ska väcka en diskussion kring eutanasi. David Goodall, som beviljades dödshjälp i Schweiz, hoppas att hans död ska väcka en diskussion kring eutanasi. eutanasi

David Goodall, en respekterad vetenskapsman i Australien, kunde inte få dödshjälp eftersom det är olagligt i hans hemland. Goodall som blev 104 år gammal inledde en kampanj, samlade ihop pengar och flög till Schweiz för att få dö.

David Goodall satt länge fångad i en kropp som inte vill ge upp. För honom blev livet en plåga för många år sedan. När han fyllde 104 ställdes han frågan om han var glad.

- Jag är inte glad. Jag vill dö, svarade Goodall.

Hans sviktande syn och rörlighet ledde att han måste sluta spela tennis som 90-åring. Synproblemen ledde också till ett abrupt slut på hans verksamhet inom amatörteatern och det akademiska fick upphöra eftersom han inte längre kunde läsa sin e-post.

Alla hans vänner är döda. Sitt körkort förlorade han 1998 och med det försvann hans självständighet.

Önskan gick i uppfyllelse

- Jag skulle ha föredragit att dö när det hände. I min ålder stiger man upp på morgonen och äter frukost. Sedan väntar jag på lunch. Sen äter jag och efter det fortsätter jag bara sitta. Vad är poängen med det?

Frågan ställde Goodall till CNN på tisdag när han intervjuades i sitt hotellrum, sittande i en rullstol, iklädd en tröja markerad med texten "skamfyllt åldrande".

- Mitt liv har snurrat kring fältarbete, men det går inte längre. Jag skulle gärna gå runt utomhus och se min omgivning. Jag kan fortfarande njuta av sjungande fåglar men min svaga syn försämrar upplevelsen.

Efter 20 år av medlemskap i Exit International, en organisation som förespråkar eutanasi, fick Goodall sin önskan igenom.

En dödshjälpsklinik i Schweiz hade godkänt hans ansökan. Han skulle få resa till kliniken i Basel för att motta en dödlig, läkarövervakad injektion.

"Skulle gärna ha dött i Australien"

Under en presskonferens på onsdag sade Goodall att kliniken inte skulle ha varit hans första alternativ.

- Jag är glad över den här möjligheten men skulle gärna ha velat dö i Australien.

Eutanasi är olagligt i Australien. I Goodalls hemstat Väst-Australien debatteras frågan medan staten Victoria ska göra dödshjälp lagligt 2019.

Men lagändringen i Victoria skulle inte ha hjälpt Goodall eftersom han varken led av en dödlig sjukdom eller var vid svag hälsa. Trots att Goodall nästan var blind och mycket skör, var hans hälsa god.

Goodall gick bort på kliniken i Basel och lyssnade på Beethovens "Ode till glädjen" när han dog.

Innan sin död uppgav han att han såg fram emot att dö.

- Jag är glad över att tiden före min död har använts till att intervjua mig och att jag lyckats väcka en diskussion om eutanasi. Jag skulle gärna se andra länder följa Schweiz exempel och göra dessa kliniker tillgängliga för alla som vill och möter kraven.

Källor: CNN, ABC