Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump kommer att träffa Kim Jong-Un i Singapore den 12 juni

Donald Trump och Kim Jong-Un
President Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Donald Trump och Kim Jong-Un Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Kim Jong-un,USA,Nordkorea

USA:s president Donald Trump har på Twitter bekräftat att han ska träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un den 12 juni i Singapore.

Det kommer att bli det första toppmötet någonsin mellan en sittande amerikansk president och Nordkoreas ledare.

Kim har avbrutit de nordkoreanska kärnvapen- och missiltesten och har lovat förhandla om att avveckla kärnvapenprogrammet. Det är ändå oklart hur långt Kim är beredd att gå i praktiken.

Frigivna amerikaner

Trump kom med sitt besked några timmar efter att utrikesminister Mike Pompeo återvände till Washington med tre amerikaner som Nordkorea frigav på onsdagen.

Amerikanerna frigavs då Pompeo besökte Nordkoreas huvudstad Pyongyang för att förbereda toppmötet. Pompeo träffade Kim och Trump meddelade på Twitter att datum och plats för toppmötet har slagits fast.

USA kräver att Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram, medan Nordkorea väntas vilja diskutera ett slopande av de ekonomiska sanktionerna mot landet. Dessutom tros frågan om de 30 000 amerikanska soldaterna i Sydkorea vara av intresse för Nordkorea.

Under ett toppmöte för två veckor sedan lovade Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In att arbeta för ett fredsavtal och ett avskaffande av kärnvapen på Koreahalvön.

Källor: AP, AFP, BBC, Yle

Läs mera:

Utrikesministern återvände med frigivna fångar: Amerikansk stolthet över vändpunkt i förhållandet med Nordkorea

Tre lyckliga frigivna fångar kom i natt hem från Nordkorea till Washington. De möttes av president Trump som uttryckte glädje och hopp om framgångar vid det kommande toppmötet med Kim Jong Un.