Hoppa till huvudinnehåll

Erik André Hvidsten är en av alla tiders favoriter på Vegatoppen - Yle Vegas egen topplista tar sommarpaus

Erik-André Hvidsten
Den norska sångaren och skådespelaren Erik-André Hvidsten har tagit den finländska publiken med storm. Erik-André Hvidsten Bild: Foto: Erik Faukland / Copyright: erikandrehvidsten.com hvidsten

Låten Skymning gryning från oratoriet med samma namn, har legat ett helt år på Vegatoppen och röstats upp bland topplaceringarna hela vägen. Skymning gryning med musik av Thomas Enroth och text av Tomas Lundin framförs av barytonen Erik-André Hvidsten som har en trogen beundrarskara i Svenskfinland.

Oratoriet är enligt textförfattaren Lundin en hyllning till vårt vackra land och till alla finländare och alla som vill vara finländare. Verket hade urpremiär i samband med Finlands 100-års jubileum.

De senaste månaderna har också varit fruktsamma för Susann Sonntag och Ann-Katrine Burman vad Vegatoppen beträffar. Ett nytt namn lyckades också klämma sig i täten inför sommarpausen - nämligen Mendelsson med dansbandsparodin Låta mer som Tommys.

Mathias Nylund på sång, Daniel Akindayo på bas och Mikael Edström på trummor bildar bandet Mendelsson.
Trion Mendelsson består av Mathias Nylund, Daniel Akindayo och Mikael Edström. Mathias Nylund på sång, Daniel Akindayo på bas och Mikael Edström på trummor bildar bandet Mendelsson. Bild: Ann-Sofie Jansson Vegatoppen,MIKAEL EDSTRÖM

Förra veckans utmanare The Heartbeat Band med låten Rise fick minst röster i vårens sista omröstning och lyckades därför inte ta sig upp på Vegatoppen. Lovana med Crossing Skies fick heller inte tillräckligt många röster för att ta sig vidare. Hon får lämna leken efter två veckor på listan.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen vecka 18:

1. (1) Erik-André Hvidsten / Skymning gryning: 15,25 %
2. (2) Ann-Katrine Burman / Nu och hela livet: 14,58 %
3. (NY) Mendelsson / Låta mer som Tommys: 13,90 %
4. (6) Mandys Nyckel / Have You Seen: 10,51 %
5. (5) Tomas Fantz / Honky Tonk Angel: 10,17 %
6. (4) Elna Romberg / Belong: 9,15 %
7. (3) Susann Sonntag / Tårar faller ner: 8,81 %
8. (8) Billybirds / I´m Coming Home: 7,46 %
-----------------------------------------------------------------------------------
9. (7) Lovana / Crossing Skies: 7,12 %
10. (-) The Heartbeat Band / Rise 3,05 %

Från och med nästa vecka blir det sommaruppehåll för Vegatoppens del. I stället kan du lyssna till Naturväktarna om torsdagskvällar. I höst återvänder Yle Vegas egen topplista och alla låtar och artister behåller sina placeringar fram tills dess.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med Musikchef Amie Borgar, amie.borgar@yle.fi och gör henne medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje