Hoppa till huvudinnehåll

Fem frågor till Naturväktarna inför sommarsäsongen

Joakim lax på marken med stort förstoringsglas och enormt förstorat öga i den studerar en groda på marken.
Naturväktarna är tillbaka varje torsdag kväll Joakim lax på marken med stort förstoringsglas och enormt förstorat öga i den studerar en groda på marken. Bild: Svenska Yle / Rolf Granqvist Joakim Lax,Naturväktarna

Snön har smultit, vi har äntligen lite sol och värme och det kommer cykelreklamer på tv. Men det säkraste vårtecknet är kanske att Naturväktarna igen granskar mindre och större kryp i Yle Vega varje torsdag kväll.

Under sommaren är det Pia Abrahamsson som är studiovärd för Naturväktarna. Vi ställde henne och ordinarie naturväktaren Joakim Lax fem frågor om naturen.

Pia Abrahamsson med inklippta nyckelpigor ute
Pia Abrahamsson är programvärd för Naturväktarna under sommaren. Pia Abrahamsson med inklippta nyckelpigor ute Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Naturväktarna

1. Vad bjuder sommarsäsongen av Naturväktarna på?

Joakim:
- Egentligen handlar det mest om att sommarsäsongen betyder mera Naturväktarna. I och med att vi börjar sända varje vecka, torsdag kvällar, så blir det mer sändningstid. Vi hinner med fler frågor, svar och naturobservationer.

Pia:
- Naturväktarna är ju nytt för mig så jag ser med spänning och iver framåt mot att få vara med.

2. Vad har varit din mest minnesvärda naturupplevelse?

Joakim:
- Som tioåring kom jag cyklande hem en kväll, strax innan skymning. Det var väldigt dimmigt, och man såg knappt 15 meter framför sig. Något fick mig att nitbromsa just före postlådorna bredvid vår port. Då jag lyfte blicken stod där en älgko med två kalvar som nyfiket tittade på mig och försökte antagligen avgöra om jag var ett hot eller bara av misstag råkade komma och störa deras kvällspromenad. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra, så jag sa med pipig röst "Ursäkta, men jag ska in här" och plingade med ringklockan. Vi tittade på varandra i några sekunder till, och så tog älgkon sina kalvar med sig en bit bort längs vägen för att sedan slinka in i skogen. Väluppfostrat. Från bägge sidor.

Pia:
- Något jag speciellt kommer ihåg var då barnen var små och vi lade ankar i någon naturhamn i skärgården. Den där känslan då man efter att ha lagt resten av familjen satt på kajutans tak och följde med doppingarnas matande av sina ungar, allt medan himlen, havet och klipporna färgades rosa och lila av solnedgången.

3. Vilket är ditt favoritdjur av våra finska djur?

Joakim:
- Jag har alltid varit väldigt fascinerad av havsörnen. Medan jag växte upp var det alltid lite uppståndelse kring havsörnesobservationer. Man skulle storma ut ur sommarstugan och avbryta allt man höll på med om havsörnen visade sig. Det skulle noteras i dagboken och så vidare. Nu har havsörnebeståndet återhämtat sig och det räcker med att jag höjer blicken i Vasatrakten så är chansen stor att jag får se havsörn.

Pia:
- Nog är det säkert havsörnen. Mäktig och vacker.

4. Vilket ställe på jorden har du tyckt att har den allra vackraste naturen?

Joakim:
- Främst har jag rört mig i den nordiska naturen, och jag har väldigt svårt att säga vilken natur som är vackrast. Svenska västkusten, Kvarkens skärgård, kobbar och skär i Nagu är kanske de platser som först dyker upp i tankarna. Ju mer jag funderar på det, desto omöjligare blir det att välja en plats.

Pia:
- Jag återkommer till skärgården. Skärgårdshavet tidigt på våren då naturen vaknar till liv.

5. Vilken naturfråga i programmet har väckt den livligaste debatten?

Joakim:
- Skarven och vargen är de djur som skapar mest debatt.

Pia:
- Jag har bara följt med debatterna på facebook-gruppens sida och gläds åt all den glädje som delandet ger och all den kunskap och alla goda råd som medlemmarna delar med sig av. Sen finns det ju övertramp men jag hoppas de minskar och den goda, glada tonen överväger.

Naturväktarna på torsdag 10.5 redan kl. 18.03 i Yle Vega och på arenan.yle.fi. Bildbloggen hittar du som vanligt på svenska.yle.fi. Skicka dina frågor om djur och natur till vega.natur@yle.fi.