Hoppa till huvudinnehåll

Handelsgillets starka man ändrar åsikt: Öppnar dörren för stadgeändring - och kvinnor

Handelsgillets offentliga diskussionstillfälle i Helsingfors.
Handelsgillets offentliga diskussionstillfälle i Helsingfors. Bild: Yle/ Lukas Rusk Herrklubb,ekonomi,Helsingfors,handelsgillet i helsingfors

Det verkar röra på sig inom herrklubben Handelsgillet. En tidigare ordförande har meddelat nuvarande ordförande att det kanske är dags att föreningen börjar välkomna även kvinnor.

Sällan har en utebliven stadgeändring i en förening väckt så mycket debatt som när Handelsgillet i Helsingfors beslöt att hålla kvar förbudet mot att kvinnor blir medlemmar i föreningen.

Beslutet har stötts och blötts i finlandssvenska medier och nu verkar det som om ärendet inte alls är slutbehandlat.

Gillets starka man och tidigare ordförande Bror Krause har meddelat nuvarande ordförande Johan Hjelt att han har ändrat ståndpunkt och är färdig att ändra gillets stadgar.

I praktiken betyder det att han öppnar för att Handelsgillet igen kunde välkomna kvinnor med i verksamheten.

Det var på onsdag eftermiddag, strax före Johan Hjelt lovade ställa upp på Svenska Yles intervju om läget inom Handelsgillet efter det stormiga offentliga mötet, som han fått ett avgörande samtal.

Bror Krause hade sovit på saken och bestämt sig för att ändra åsikt om gillets framtid.

Det kan verka som en petitess - att en man byter åsikt - men det kan ändra på allt.

"Det har en oerhört stor tyngd"

Hjelt förklarar att det finns en handfull personer inom föreningen, främst tidigare styrelseordföranden och hedersmedlemmar som har varit aktiva länge, vars ord och åsikter väger särskilt tungt.

Bror Krause har suttit som styrelseordförande under en lång period, åren 1996 till 2002, och han var dessutom med när könsbegränsningen infördes.

- Så när han nu har svängt så är det klart att det har en oerhört stor tyngd och påverkar dessa centrala äldre nyckelfigurer, men också yngre som har antingen vacklat eller motsatt sig. Så det kommer att skapa en helt annan grund för ett nytänkande och omtänkande, konsterar Johan Hjelt.

Johan Hjelt.
Johan Hjelt, ordförande för Handelsgillet i Helsingfors. Johan Hjelt. Bild: Yle/Anna Savonius handelsgillen,Johan Hjelt

Så du menar att han kan vara den första som nu visar väg, att det gäller att ändra åsikt och öppna dörrarna för kvinnor?

- Jo, jag tror definitivt att det kommer att ha stor påverkan!

Kvinnor uteslöts för att begränsa medlemstillväxten

Gamla skutor vänder långsamt, sägs det. Vi behöver en bekräftelse av Bror Krause själv, en stark opinionsbildare inom Handelsgillet med vd- och konsultbakgrund.

Och den bekräftelsen får vi.

Förstår jag rätt, du är färdig för en stadgeändring som skulle öppna Handelsgillet för kvinnor?

- Jo, det är jag.

Du har alltså ändrat ståndpunkt?

- Jo, precis.

Krause förklarar att då beslutet om att utesluta kvinnor ur föreningen fattades handlade det om att man vill begränsa medlemstillväxten eftersom den såg ut att bli för stark.

Bror Krause (till vänster) och Mikael Krogius (till höger).
Bror Krause. Bror Krause (till vänster) och Mikael Krogius (till höger). Bild: Hannes Victorzon handelsgillen,mikael krogius

Att just kvinnor kunde uteslutas upplevdes inte som något uppseendeväckande då, men Krause konstaterar att tiderna förändras.

Nu anser Krause att könsbegränsningen borde diskuteras på nytt och det kan medföra en del förändringar.

- Först ska vi se vad vi kan erbjuda de aktiva bröderna och kommande systrarna. Jag har pratat med några av mina vänner och de anser också att tiden är mogen för att faktiskt diskutera och besluta om den här frågan. Och där ställer jag mig positiv till den.

Läs mera:

Bror Hagman, medlem i Handelsgillet.

Inga kvinnliga medlemmar, säger Handelsgillet – "Det här borde inte ha behandlats offentligt"

Handelsgillet i Helsingfors ska fortsättningsvis vara en herrklubb. Det tyckte majoriteten av de som deltog både i ett offentligt och sedan ett internt diskussionstillfälle på måndagskvällen. Flera medlemmar tyckte att frågan inte över huvud taget borde ha diskuterats offentligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes