Hoppa till huvudinnehåll

Laga insekttacos - piffa upp barnfamiljens favorit med syrsor och mjölmaskar

Portion med mjuka tacos med syrsor och mjölbagge larver
Portion med mjuka tacos med syrsor och mjölbagge larver Bild: Yle/Maria Lång taco,Strömsö (tv-program),matrecept

Stekta insekter kan bra ersätta malet kött eller broiler i den sedvanliga tacosen eller tortillan. Insekterna är krispiga och har dessutom en egen smak.

Stekta hussyrsor och mjölmaskar

Olika ätbara insekter på fat i ett kök.
Olika ätbara insekter på fat i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång insekter,larver,Syrsor,myror,Strömsö (tv-program),matrecept

Ingredienser, 4 pers:

  • 50 g hussyrsor
  • 2 msk mjölbaggelarver (mjölmask)
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • Majstacos
En skål med frysta syrsor.
En skål med frysta syrsor. Bild: Yle/Maria Lång Strömsö (tv-program),matrecept,Syrsor

Gör så här:

  • Låt frusna gräshoppor och mjölbaggslarver tina i en kvart.
  • Stek i olja, först på hög värme, sedan på medeltemperatur i fem minuter.
  • Salta och peppra gräshopporna.
  • Sänk temperaturen på stekpannan och stek larverna gyllenbruna och frasiga i olja på medeltemperatur.
Tomatsalsa, guacamole med grönsallad på olika fat i ett kök.
Tomatsalsa, guacamole med grönsallad på olika fat i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång Guacamole,salsa,matrecept,Strömsö (tv-program)

Servera mjuka tacos: Guacamole, tomatsalsa och sallad och toppa med stekta hussyrsor och mjölbagge larver

Sal de Gusano- kryddsalt med chili och larver

Kryddsalt med fjärilslarver och mjöllarver i ett kök.
Kryddsalt med fjärilslarver och mjöllarver i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång kryddor,matrecept,Strömsö (tv-program),Salt

Ett hett men klassiskt kryddsalt med larver som här fått extra rökig smak av en fjärilslarv, mopane, och rökt paprikapulver. Kryddsaltet går utmärkt att göra även utan fjärilslarver och passar bra som krydda i t.ex svampchutney, eller som här, på mexikanskt vis, som dipp för apelsin- eller ananasklyftor.

Ingredienser, 4 pers:

  • 4 tsk torra mjölmaskar
  • 2 st mopanelarver, kan utelämnas
  • 4 tsk chilipulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 4 tsk salt
  • Apelsinklyftor att dippa
Appelsiner och kryddsalt i ett kök.
Appelsiner och kryddsalt i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång salt (kryddor),kryddor,matrecept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Mortla de torkade larverna i mortel eller i en kvarn.
  2. Rör om de torra ingredienserna.
  3. Skiva appelsinen och dippa skivorna i kryddblandningen.
Portion med tacos.
Portion med tacos. Bild: Yle/Maria Lång taco,Strömsö (tv-program),matrecept

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

  • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

    Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

    [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.