Hoppa till huvudinnehåll

Laga insekttacos - piffa upp barnfamiljens favorit med syrsor och mjölmaskar

Portion med mjuka tacos med syrsor och mjölbagge larver
Portion med mjuka tacos med syrsor och mjölbagge larver Bild: Yle/Maria Lång taco,Strömsö (tv-program),matrecept

Stekta insekter kan bra ersätta malet kött eller broiler i den sedvanliga tacosen eller tortillan. Insekterna är krispiga och har dessutom en egen smak.

Stekta hussyrsor och mjölmaskar

Olika ätbara insekter på fat i ett kök.
Olika ätbara insekter på fat i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång insekter,larver,Syrsor,myror,Strömsö (tv-program),matrecept

Ingredienser, 4 pers:

  • 50 g hussyrsor
  • 2 msk mjölbaggelarver (mjölmask)
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • Majstacos
En skål med frysta syrsor.
En skål med frysta syrsor. Bild: Yle/Maria Lång Strömsö (tv-program),matrecept,Syrsor

Gör så här:

  • Låt frusna gräshoppor och mjölbaggslarver tina i en kvart.
  • Stek i olja, först på hög värme, sedan på medeltemperatur i fem minuter.
  • Salta och peppra gräshopporna.
  • Sänk temperaturen på stekpannan och stek larverna gyllenbruna och frasiga i olja på medeltemperatur.
Tomatsalsa, guacamole med grönsallad på olika fat i ett kök.
Tomatsalsa, guacamole med grönsallad på olika fat i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång Guacamole,salsa,matrecept,Strömsö (tv-program)

Servera mjuka tacos: Guacamole, tomatsalsa och sallad och toppa med stekta hussyrsor och mjölbagge larver

Sal de Gusano- kryddsalt med chili och larver

Kryddsalt med fjärilslarver och mjöllarver i ett kök.
Kryddsalt med fjärilslarver och mjöllarver i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång kryddor,matrecept,Strömsö (tv-program),Salt

Ett hett men klassiskt kryddsalt med larver som här fått extra rökig smak av en fjärilslarv, mopane, och rökt paprikapulver. Kryddsaltet går utmärkt att göra även utan fjärilslarver och passar bra som krydda i t.ex svampchutney, eller som här, på mexikanskt vis, som dipp för apelsin- eller ananasklyftor.

Ingredienser, 4 pers:

  • 4 tsk torra mjölmaskar
  • 2 st mopanelarver, kan utelämnas
  • 4 tsk chilipulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 4 tsk salt
  • Apelsinklyftor att dippa
Appelsiner och kryddsalt i ett kök.
Appelsiner och kryddsalt i ett kök. Bild: Yle/Maria Lång salt (kryddor),kryddor,matrecept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Mortla de torkade larverna i mortel eller i en kvarn.
  2. Rör om de torra ingredienserna.
  3. Skiva appelsinen och dippa skivorna i kryddblandningen.
Portion med tacos.
Portion med tacos. Bild: Yle/Maria Lång taco,Strömsö (tv-program),matrecept

Nyligen publicerat - Mat och dryck