Hoppa till huvudinnehåll

Nytt landslagsjobb för Paatelainen – tar över ett Lettland i fritt fall

Mixu Paatelainen hade en tuff tid som landslagstränare.
Mixu Paatelainen tränade Finlands landslag mellan 2011 och 2015. Mixu Paatelainen hade en tuff tid som landslagstränare. Bild: EPA mixu paatelainen

Mixu Paatelainen har skaffat sig ett nytt jobb. Finlands före detta förbundskapten får ett nytt landslagsuppdrag – några månader efter att han lämnade ett tränarjobb i Thailand.

Mixu Paatelainen är ny förbundskapten för Lettland. Det meddelade det lettiska fotbollsförbundet på sin webbplats i dag.

I slutet av april rapporterade Ilta-Sanomat om att Paatelainen och Sixten Boström var två av alternativen för att ersätta sparkade Aleksandrs Starkovs.

Nu står det alltså klart att Paatelainen är mannen för uppdraget. Hans kontrakt sträcker sig åtminstone över höstens Nations League. Där ställs Lettland mot Armenien, Färöarna och Luxemburg i en av grupperna i D-divisionen.

Paatelainens avtal kommer att förlängas över EM-kvalet om Lettland vinner sin grupp i Nations League.

En seger senaste året

De senaste åren har inte varit speciellt lyckade för Paatelainens del. Han var förbundskapten för Finland mellan 2011 och 2015, men fick sparken av Bollförbundet i juni 2015 efter att de blåvita chanserna i EM-kvalet var begravda.

Efter det gick han tillbaka till skotsk fotboll och tog över Dundee United. När klubben degraderas för två år sedan bröt man också kontraktet med Paatelainen.

Senast var finländaren i Thailand. Han tränade Ubon UMT United i ett par månader, men i januari kom beskedet att Paatelainens avtal var avslutat.

Paatelainen tar över ett Lettland som inte har rosat marknaden. Landslaget ligger på den färskaste världsrankningen på en 139:e plats – en lista där Finland ligger på en 63:e plats – och i det senaste VM-kvalet slutade laget femma av sex lag. Man hade bara Andorra efter sig.

Under det senaste året har Lettland vunnit en landskamp, hemma mot just Andorra i VM-kvalet.