Hoppa till huvudinnehåll

Puigdemont föreslår Quim Torra för posten som katalansk president

Carles Puigdemont i Berlin den 5 maj 2018.
Carles Puigdemont i Berlin den 5 maj 2018. Carles Puigdemont i Berlin den 5 maj 2018. Bild: EPA-EFE/OMER MESSINGER Carles Puigdemont,Katalonien

Katalanska separatistpartier stöder den tidigare ledaren för en proseparatistisk grupp för posten som regionens nya president.

Kataloniens tidigare president Carles Puigdemont sade på torsdagen att ledamoten i det katalanska parlamentet Quim Torra har ett tillräckligt starkt stöd i parlamentet för att kunna bli vald till president.

Torra har tidigare lett gräsrotsrörelsen Omnium Cultural som stöder självständighet för Katalonien.

Puigdemont kom med sitt besked i ett videoklipp på Youtube efter att ha diskuterat frågan med proseparatistiska grupper.

Läget har varit oklart i Katalonien ända sedan valet i december. Det blir nyval om parlamentet inte väljer en ny ledare före den 22 maj.

Spanska domstolar har blockerat tidigare försök att välja Puigdemont eller andra kandidater som befinner sig utomlands eller är i fängelse.

Läs mera:

Katalanledaren Puigdemont släpps fri – domstol slår fast att han inte ska utlämnas misstänkt för uppror

Ett bakslag för de spanska myndigheterna. Den katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont kommer inte att överlämnas till Spanien på grund av misstankarna om uppror. Det slog en tysk domstol fast i dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes