Hoppa till huvudinnehåll

Skola byggd i stock en möjlighet i Pedersöre

Hirsicampus i Pudasjärvi
Hirsicampus i Pudasjärvi. Hirsicampus i Pudasjärvi Bild: Fredrik Djupsjöbacka Skola,Pudasjärvi

Både i Pedersöre och i Kronoby är det aktuellt med nya skolbyggen. På tisdagen besökte skolfolk, politiker och tjänstemän Hirsicampus i Pudasjärvi som är landets största byggnad i stock.

Den friska inneluften, akustiken och finansieringsmodellen med leasingavtal på på 25 år intresserade besökarna från Pedersöre och Kronoby.

Dålig inneluft i Bennäs skola

Inneluften i Bennäs skola är dålig och en ny skola ska byggas i anslutning till skolområdet på Sursikbacken. Skolan är tänkt att bli gemensam också för barnen från Östensö på andra sidan riksåttan.

Bennäs skola i Pedersöre
Bennäs skola. Bennäs skola i Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman Skola,Bennäs,Pedersöre

Besöket i Pudasjärvi startade med en motion i fullmäktige i Pedersöre i vintras från Niklas Sjöskog (SFP) som ville att alternativet med en skola byggd i stock ska undersökas.

Bennäs skola har fått en nådatid på två år och det finns ett planeringsanslag i Pedersöre på 100 000 euro för en ny skola.

- Vi finns i vår gamla skola, det är trångt och luften är inte tillfredsställande , säger rektor Maria Östberg.

- Ventilationen har effektiverats i hela byggnaden och ventilationsfiltren byts varannan månad. Det som kan göras i det här läget är gjort, säger tekniska direktören i Pedersöre Yvonne Liljedahl-Lund.

Tekniska direktören i Pdersöre, Yvonne Liljedahl-Lund och rektor Maria Östberg vid Bennäs skola
Yvonne Liljedahl-Lund och Maria Östberg. Tekniska direktören i Pdersöre, Yvonne Liljedahl-Lund och rektor Maria Östberg vid Bennäs skola Bild: Yle/Kjell Vikman Teknisk direktör,Pedersöre,Bennäs,Rektor,Skola

Positiva intryck av Pudasjärviskolan

Överlag verkar det som om deltagarna i resan till Pudasjärvi gillade det de såg och att det kunde vara en möjlig lösning också i Pedersöre även om ingenting ännu är bestämt. Det finns inte ens en tomt än så länge, kommunen håller på med markförhandlingar med jordbrukare som har ägor intill skolcentret i Bennäs.

- Byggnaden i Pudasjärvi var robust och stilig och inneluften var fräsch, säger rektor Maria Östberg.

Skola med livscykelmodell

Den så kallade livscykelmodellen blir allt vanligare när det gäller finansiering av till exempel skolbyggnader. Så är också fallet i Pudasjärvi och den här modellen intresserade också.

- I Pudasjärvi har man ett leasingavtal på 25 år via Kommunfinans med möjlighet att lösa in fastigheten efter den tiden. Den här modellen har inte varit aktuell för oss i Pedersöre hittills, säger Yvonne Liljedahl-Lund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten