Hoppa till huvudinnehåll

Solpaneler ett måste på nya hus i Kalifornien - utsläppsminskningarna motsvarar 100 000 bilar

Vita moln och ljusblå himmel reflekteras mot solpaneler.
Vita moln och ljusblå himmel reflekteras mot solpaneler. Bild: Mostphotos/Markus Gann solpaneler,solenergi,solen,förnybar energi

USA:s största delstat Kalifornien har bestämt sig för att göra det obligatoriskt att placera solpaneler på nya hus.

Beslutet träder i kraft i början av 2020 och gäller alla hus som är under tre våningar höga.

Kalifornien tar till hårdhandskarna för att hantera den globala uppvärmningen och minska på utsläppen. Med hjälp av solpanelerna kan man minska på koldioxidutsläpp till den grad att minskningen motsvarar 115 000 bilar.

Beslutet fattades enhälligt av Kaliforniens energikommission. I samma veva fattade man också beslut om effektiv isolering och luftrening i byggnader.

Projektet kommer i medeltal att höja på byggnadskostnaderna med 9 500 dollar per egnahemshus. I gengäld sjunker kostnaderna för värme, ventilation och belysning med 19 000 dollar under loppet av 30 år.

Flexibelt beslut

Beslutets kritiker anser att de höjda byggnadskostnaderna är till skada - Kalifornien lider redan nu av en bostadskris och skyhöga hyror.

Byggindustrin har hoppats på förändringen redan i flera år. Industrin hoppas ändå att husbolag kan grunda ett gemensamt solkraftscenter i stället för att varje hus ska ha egna solpaneler.

Enligt kommissionen är beslutet flexibelt. Till exempel hus som befinner sig i skuggan befrias från kravet på solpaneler.

Kaliforniens mål är att kunna producera hälften av sin elektricitet med förnybar energi innan kalendern visar 2030.

Delstaten tror att andra stater kommer att följa exemplet.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Kalifornia määräsi aurinkopaneelit pakollisiksi uusiin taloihin – vähentävät ilmastopäästöjä yli 100 000 auton verran", skriven av Yrjö Kokkonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes