Hoppa till huvudinnehåll

Från Andersens Badehotel, via Sandhamn till Tanzania - Alla tiders dramasommar på Yle Fem och Arenan

Karaktärerna Thomas och Nora på en brygga med en polisbåt i bakgrunden.
Thomas (Jakob Cedergren) och Nora (Alexandra Rapaport) är tillbaka med en ny säsong av Morden i Sandhamn. Karaktärerna Thomas och Nora på en brygga med en polisbåt i bakgrunden. Bild: Johan Paulin Yle Fem,Morden i Sandhamn,Jakob Cedergren,Alexandra Rapaport,Morden i Sandhamn - I sanningens namn

Aldrig tidigare har Yle Fem bjudit på ett så rikt dramautbud som sommaren 2018. Det utlovas ett flertal nya serier och även repriser på populära program. Dessutom kompletteras utbudet med ett par serier på svenska, eller med svensk textning, från Yles övriga kanaler.

Sommaren rivstartar ute på danska västkusten i serien Badhotellet. Söndagens 13 maj startar den nya fjärde säsongen på Yle Fem och Arenan. Samtidigt passar vi på att publicera alla de tidigare säsongerna på Yle Arenan.

Kommer du ihåg den vresige ägaren Julius, Fies första dagar på hotellet eller Max och Amandas länge förbjudna kärlek? Nu har du chans att uppleva allt på nytt. Om du inte sedan tidigare titta på serien har du en ypperlig chans att hoppa på en av Yle Fems allra mest omtyckta serier.

På Andersens Badehotel utlovas stora portioner sommar, kärlek och intriger i 20- och 30-talsmiljö samtidigt som världen runt omkring upplever ekonomisk uppgång och fall.

Fie tittar med sammanbirten min på Julius.
Kommer du ihåg ägaren Julius och Fies första dagar på Andersens Badehotel? Fie tittar med sammanbirten min på Julius. Bild: Mike Kollöffel Badhotellet,Yle Fem,Rosalinde Mynster,ole thestrup som julius andersen

Speciellt bland de som tröttnat på krimserier och mord har Badhotellet vunnit många vänner. Men visst skall vi också ha lite av den varan under sommaren – om än i somrig idyll. I mitten av juni startar den sjätte säsongen av Morden i Sandhamn.

Precis som tidigare säsonger får vi igen träffa bland andra Thomas, Mia och på den svenska skärgårdsön som igen drabbas av upprivande händelser.

I motsats till tidigare säsonger bjuds det denna gång på fyra fristående avsnitt på en och en halv timme vardera. Riktiga godbitar att avsluta en fin sommardag med alltså.

I slutet av juni utlovas det också en del skratt, när serien Enkelstöten har premiär. Serien handlar om två damer kring sextio som tröttnat på sin otacksamma lott i livet och sina lika dystra framtidsutsikter.

Alltid i kläm mellan familj och yrkesliv. Enda utvägen är snabba pengar. Ett bankrån verkar helt galet, men efter ett tag känns det inte mer än rätt.

Karaktären Niels i dramaserien Liberty
Niels jobbar hårt för att bönderna i Tanzania skall bilda andelslag samtidigt som egna familjen lider. Karaktären Niels i dramaserien Liberty Bild: DR / Aske Foss Yle Fem,Carsten Bjørnlund,Carsten Bjørnlund som Niels

I mitten av augusti är det också premiär för en ny dansk storserie, Liberty. Dansk men också ett resultat av nordiskt samarbete där vi även ser svenska och finländska skådespelare. Liberty utspelar sig i Tanzania i slutet av 80-talet.

I fokus står två utposterade familjer som på var sitt sätt försöker stöda lokalbefolkningen. Men de vuxnas idealistiska arbete och jakt efter självförverkligande slutar också som ett svek mot barnen som marginaliseras och de goda värderingarna hotas att också att suddas ut med tiden.

I faktarutorna nedan kan du läsa mer om sommarens olika serier.

Välkommen till alla tiders dramasommar på Yle Fem och Arenan!

Badhotellet (säsong 4) – säsongstart 13.5.2018

Yle Fem söndagar kl. 19.50, säsongstart 13.5.2018
7 avsnitt
90 dagar på Yle Arenan (avsnitt 1 – 4 publiceras 13.5 och avsnitt 5 – 7 publiceras 27.5)

Fie står med händerna på förklädet och med ett brett leende.
Fie står med händerna på förklädet och med ett brett leende. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Rosalinde Mynster,rosalinde mynster som fie

(Badehotellet, Danmark / Säsong 4) Sommaren 1931 innebär förändringar på Andersens badehotell. Fru Andersen har efter sjukdom dragit sig lite tillbaka och Fie har fått ansvaret för den dagliga verksamheten. Det är stamgästerna ovetande om när de packar sina koffertar för semester och en flykt från världskrisen, arbetslösheten och allt annat hemsk som tidningarna skriver om.

Grosshandlare Madsen är naturligtvis på plats och i år har han lovat sin fru Therese att släppa alla affärer under semestern och naturligtvis får han svårt att hålla löftet. Nära hotellet finns också Madsens dotter Amanda som är upp över öronen förälskad och nygift med Max.

Mindre nyförälskade är fabrikör Frigh med fru Alice. Till Andersens Badehotell anländer de i alla fall, denna gång utan barn och med förhoppningar om att lägga gammalt groll bakom sig och blåsa nytt liv i sitt äktenskap.

Till hotellet kommer också Edward Wayse för att vila upp sig från sin numera framgångsrika karriär inom film. För att lura pressen har han meddelat att han i sommar kommer att befinna sig vid Gardasjön. Ett drag han bittert kommer att få ångra.


Innan vi dör – seriestart 3.6.2018

Yle TV1 söndag 3.6 (del 1 – 5) och måndag 4.6 (del 6 – 10)
10 avsnitt
Tillgängligt på Yle Arenan 3.6 – 4.9

Seriens tre huvudpersoner iförgrunden med en nattmörk stad i bakgrunden.
Seriens tre huvudpersoner iförgrunden med en nattmörk stad i bakgrunden. Bild: Peter Cederling Alexej Manvelov,Yle TV1,Innan vi dör,Adam Pålsson,Marie Richardson,Alexej Manvelov som Davor

(Sverige) En känsloladdad och oförutsägbar thriller i tio delar om starka familjeband, farliga förälskelser, personliga offer och brutal maktkamp i undre världen.

Hanna Svensson är en polis med hög moral och stenhårda principer, men hon är inte längre stjärnan på Stockholmspolisens enhet för organiserad brottslighet. Hon saknar familjen som hon offrat för karriären. Särskilt sonen Christian som just avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för droginnehav. Deras kontakt är obefintlig eftersom Hanna var den som såg till att han greps.

Christian har istället funnit sig tillrätta som diskare på en restaurang som drivs av familjen Mimica, där familjens överhuvud Davor har tagit Christian under sina vingars beskydd.

När Hannas älskare, bästa vän och kollega Sven försvinner, uppdagas att han driver en hemlig utredning om ett kriminellt mc-gäng. Men bara Hanna vet att Sven har en infiltratör och hon tar över sms-kontakten med infiltratören. Hanna vet inte vem det är, bara att täcknamnet är ”Inez”.


Morden i Sandhamn – säsongstart 11.6.2018

Yle Fem måndagar kl. 22.00, säsongstart 11.6.2018
4 avsnitt / filmer
30 dagar på Yle Arenan

Karaktären Thomas vid en nerbränd byggnad.
Karaktären Thomas vid en nerbränd byggnad. Bild: Johan Paulin Yle Fem,Jakob Cedergren,Morden i Sandhamn,Morden i Sandhamn - I maktens skugga

(Sverige, Säsong 6) Fyra nya fall för Thomas, Mia och Nora ute på Sandhamn. De två första delarna baserar sig på böcker av Viveca Sten.

I maktens skugga (11.6)
Sommaren har precis börjat och de nya sommargästerna Carsten och Celia Larsson har bjudit in hela ön till sommarfest för att inviga sitt nybyggda lyxhus på Fyrudden. Men alla ser inte fram emot festen. Det stora bygget har retat gallfeber på många av öborna, som är allt annat än nöjda med sin nya granne. Festen kommer att sluta i katastrof och Carsten försvinner under två dygn utan att kunna berätta vad som inträffat. Thomas kallas till platsen för att lösa fallet.

I sanningens namn (18.6)
Äntligen är det dags för årets seglarläger på Knarrholmen och stämningen är förväntansfull! Men alla är inte lika glada. Benjamin känner sig ensam och några av de äldre killarna utser honom direkt till hackkyckling utan att ledarna märker något. Mobbningen blir allt värre för varje dag och samtidigt lurar någon i skuggorna, någon som bevakar varje steg som barnen tar. En morgon är Benjamin försvunnen.

I fel sällskap (25.6.)
Nackapolisen tar emot en anonym anmälan om hustrumisshandel. Mia tar tag i anmälan och träffar Minna, som svårt misshandlad har hamnat på sjukhus med sin nyfödda son. Mia ber henne att vittna och lovar henne skyddat boende ute i skärgården. Minnas man André gör allt för få tillbaka sin familj samtidigt som han försöker ta reda på vem som gjorde anmälan.

I nöd och lust (2.7)
Mia och Thomas har nattspan på några misstänkta spritsmugglare. Allt är lugnt och stilla tills Thomas går för att köpa kaffe. En lastbil kommer och Mia har inte tålamod att vänta utan går in själv för att inte missa chansen att sätta dit dem på bar gärning. Hon blir brutalt nedslagen. En låda med importerad sprit är den enda ledtråden och det visar sig att importörens VD bor på Sandhamn.


Arvingarna (säsong 3) - säsongstart 22.6.2018

Yle Fem fredagar kl. 18.30, säsongstart i repris 22.6.2018
Publiceras på Arenan som påbyggande katalog (avsnitten blir tillgängliga efter sändning i broadcast, samtliga avsnitt finns tillgängliga 30 dagar efter sista sändning)
Repris från 2017

Huvudkaraktärerna i dramaserien Arvingarna fotograferade i trädgården bakom huset.
Huvudkaraktärerna i dramaserien Arvingarna fotograferade i trädgården bakom huset. Bild: Per Arnesen Yle Fem,Arvingarna,Trine Dyrholm,Mikkel Boe Følsgaard,Marie Bach Hansen,Carsten Bjørnlund,carsten bjørnlund som frederik

(Arvingerne, Säsong 3, Danmark 2016) Det har gått tre år sedan vi lämnade de fyra arvingarna på Grønnegaard. Efter arvstvister, konstförfalskningar och familjegräl har Emil, Frederik, Gro och Signe slutit fred – men gamla oförrätter är svåra att begrava.

Emil är den som nu står kanske bäst med fötterna på jorden. Han bor på gården och efter Thomas död är hans viktigaste uppgift nu att se till Melody. Frederik har efter sina problem flyttat till USA där han har en framgångsrik karriär och så småningom börjat komma över separationen från Solveig och barnen. Signe bor största delen hos sin käraste Aksel och fortsätter driva sitt ekologiska jordbruk.

Gro jobbar vidare inom konstvärlden, är fortfarande tillsammans med Robert och tillbringar också allt mer av sin tid som mentor för den grupp av unga konstnärer som håller till på Grønnegaard. Till gruppen hör också Frederiks dotter Hannah.

I det första avsnittet har Gro ordnat en utställning för ung, progressiv konst. Det är Hannahs och hennes konstnärsvänners stora chans att visa upp sig och förväntningarna är stora. Ett extra spänningsmoment är att också Frederik i sista stund beslutit sig för att överraska och dyka upp på vernissagen - något som inte gillas av Gro. Stämningen är spänd men det hela verkar till en början ändå att gå relativt bra. Frederik kommer ändå att bli en större del av vernissagen än han och någon annan önskat.

Hannah i sin tur tar ett beslut som skapar oro bland alla på Grønnegaard och ger Emil en hemlighet som är tung att bära.


Lola uppochner – seriestart 24.6.2018

Yle Fem söndagar kl. 21.00, seriestart i repris 24.6.2018
6 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan
Repris från 2016.

Ca Bäck och Birger i dramaserien Lola uppochner
Ca Bäck och Birger i dramaserien Lola uppochner Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions Yle Fem,Mimosa Willamo,Carl-Kristian Rundman,carl-kristian rundman som birger stenqvist

(Finland 2016) Lola uppochner är en gåtfull berättelse om unga i en finlandssvensk småstad. I Flatnäs råder en patriarkal ordning och en stram hierarki, som präglar alla invånarna. Pengar och makt har koncentrerats till vissa familjer och de andra är tvungna att underställa sig deras regler.

I centrum av berättelsen finns fyra unga flickor: Minnie, Ca, Anita och Lilja. Den energiska Minnie Backlund kommer från en fin familj och är mycket medveten om sin ställning. Systrarna Ca och Anita Bäck har en betydligt mer anspråkslös och smärtfylld bakgrund.

I Flatnät träffar vi också nyligen inflyttade femtonåringen Lilja Marton, som räddhågset och osäkert söker sin plats i den nya miljön och i vuxenvärlden. Här finns också Henrik som vill vinna flickornas gunst samtidigt som han måste parera kusinen Flemming som inte drar sig för att retas med allt och alla.

Även om Lola uppochner främst är en berättelse om de unga, har även de vuxna männen en viktig roll. I fokus står Birger som är villig att se mellan fingrarna bara Flatnäs inte dör ut samt företagaren Martin, Minnies pappa, som satsar allt på ett kort och ser allt gå upp i rök. I dessa fadersgestalter kan de unga spegla sig själva och sina handlingar.

Också döden är mycket starkt närvarande i berättelsen redan från början. Inom en kort tid mördas två unga mänskor. Nu måste det hittas en syndabock som hela samhället kan acceptera.

Dramaserien baserar sig på Monika Fagerholms roman med samma namn.


Ängelby – seriestart 24.6.2018

Yle Fem söndagar kl. 22.00, seriestart i repris 24.6.2018
Avsnitt 1 – 4 söndag 24.6, avsnitt 5 – 8 söndag 1.7 och avsnitt 9 -12 söndag 8.7.
15 dagar på Yle Arenan
Repris från 2015.

Vera i närbild med ett starkt ljus i bakgrunden.
Vera i närbild med ett starkt ljus i bakgrunden. Bild: Tre vänner / Screenshot Yle Fem,Ängelby,Mia Skäringer,mia skäringer som vera

(Sverige 2014) Vera (Mia Skäringer) har levt ett till synes behagligt liv, med make, villa, barn och ett okej jobb när hon förlorar allt i ett slag. Maken lämnar henne och i samma veva förlorar hon jobbet som maken fixat. Huset ska säljas.

Desperat söker Vera nytt arbete och får ett enda svar - ett kontorsjobb i Ängelby, en liten ort mitt i Sverige. Nästan utan att tänka packar hon in barnen i bilen och ger sig iväg.

Omstarten i Ängelby blir allt annat än bra. Hon hinner inte fram innan hon kör på en pojke och snart är hon indragen i en mordgåta med många märkliga dimensioner. Vad är Ängelby egentligen för en plats?

Veras liv flätas sakta samman med bybornas. Hennes chef Torsten ordnar både bostad och en lokal där han föreslår att hon kan öppna ett spa. Poliskommissarien Amos, som utreder pojkens död, tar Vera under sina vingars beskydd och Jakob hjälper henne att laga bilen. Men han har också en plan för Vera.

Det är ingen slump att hon har kommit till Ängelby.


Enkelstöten – seriestart 25.6.2018

Yle Fem måndagar kl. 19.45, seriestart 25.6.2018
6 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

Karaktärerna Jenny och Cecilia med förvånade miner i serien Enkelstöten.
Karaktärerna Jenny och Cecilia med förvånade miner i serien Enkelstöten. Bild: Ulrika Malm Yle Fem,Lotta Tejle,Sissela Kyle,Enkelstöten,Sissela Kyle som Cecilia

(Sverige 2015) Jenny Bengtsson och Cecilia Svensson är två kvinnor i 60-årsåldern som lever ett helt vanligt medelklassliv i Kalmar.

De befinner sig i en yrkesmässig situation där de är upp över öronen trötta på att varje dag behöva ta emot hård kritik från elever, föräldrar, patienter och chefer för att de minsann inte lyckas leverera den service som förväntas av dem.

De är trötta på att ha stort yrkesmässigt ansvar men inga resurser. De är trötta på att som kvinnor hamnat i kläm mellan familj och yrkesliv. Hela sitt liv har de gjort rätt – och vad har varit tacken för det? Nu är det dags att göra fel.

Jenny ligger i skilsmässa med sin man Gunnar och konfronteras med ett gammalt äktenskapsförord hon nästan glömt bort. Cecilia och hennes man Jan drömmer om att köpa ett hus i Provence, men Cecilias synnerligen usla aktieaffärer gör att drömmen känns minst sagt avlägsen.

När Cecilia vårdar en döende patient på sjukhuset uppenbarar sig en möjlighet som till en början känns helt galen, men efter ett tag inte känns mer än rätt. Nämligen möjligheten att råna Handelsbanken på Karlaplan i Stockholm.


Badhotellet (säsong 5) – säsongstart 1.7.2018

Yle Fem söndagar kl. 19.50, säsongstart 1.7.2018
6 avsnitt
90 dagar på Yle Arenan (avsnitt 1 – 4 publiceras 1.7 och avsnitt 5 – 6 publiceras 8.7)

Morten och Fie ler mot varandra i dramaserien Badhotellet.
Morten och Fie ler mot varandra i dramaserien Badhotellet. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Morten Hemmingsen,Rosalinde Mynster,rosalinde mynster som fie

(Badehotellet, Danmark / Säsong 5) Än en gång trotsar stamgästerna på Andersens Badehotell den ekonomiska krisen och flyttar in för att njuta av semestern. Den här sommaren, sommaren 1932, anländer också en stenrik börsmäklare från Köpenhamn och inget går helt som planerat.

De svåra förhållandena i samhället syns nu också på Badhotellet där tiggare och arbetslösa dyker upp vid köksdörren varje dag i hopp om ett litet matpaket och en slant. Men Fie och de övriga kökspigorna försöker att inte låta det störa arbetet.

Georg Madsen samarbetar numera med Morten kring byggarbeten i Köpenhamn. De två byggherrarna är oense om så gott som allting och håller endast kontakt med varandra genom arkitekten, Madsens svärson Max.

Hjalmar Aurland har svårt att slappna av under semestern med mycket att tänka på både privat och i arbetet. Hans fru, Helenes, affärer med charmören Weyse har resulterat i ytterligare ett barn och dessutom har Aurland mottagit anonyma hot på grund av sina radiosändningar kring situationen i Tyskland.


Hemmaplan – seriestart 6.7.2018

550 dagar på Yle Arenan, alla avsnitt publiceras 6.7.2018.
10 avsnitt
Yle Fem lördagar kl. 18.30, seriestart 22.9.2018.

Michael och Helena ler åt varandra på avbytarbänken.
Michael och Helena ler åt varandra på avbytarbänken. Bild: NRK / Matias Myklebust Yle Fem,John Carew,Ane Dahl Torp,Hemmaplan

(Heimebane, Norge 2017) Efter 15 år som framgångsrik fotbollstränare för ett damlag som är med i Champions League beslutar sig Helena att ta sig till en intervju och kräva jobbet som huvudtränare för herrlaget Varg, ett lag som kämpar om sin plats i elitserien. Helena anser att hon är mer än kompetent för jobbet. Det anser egentligen också klubbchefen Espen. Problemet är bara att hon är kvinna, och kvinnor tränar inte män i fotboll.

Espen, klubbchef för Varg, sitter i en knepig situation. Det är bara 13 dagar kvar till den första matchen. Han tar chansen och anställer henne.

Hennes motkandidat var Michael Ellingsen, en tidigare proffsspelare som återvänt till hemtrakten och som tidigare fungerat som hjälptränare för laget, men också spelat i laget. Han var säker på att få jobbet, men Helena överlistade honom på ett djärvt sätt.

Serien, som spelades in ett halvår innan #metoo handlar också mycket om könsroller, trakasserier och hatprat i idrotten.

Serien följer Helena genom en fotbollssäsong där hon måste vinna respekt hos spelarna som inte tror på henne, supportrar som inte gillar henne och en klubb som när som helst kan ge henne sparken.

I huvudrollerna ser vi Ane Dahl Torp som Helena Mickelsen och som Michael Ellingsen ser vi John Carew, ett tidigare fotbollsproffs.


Bonusfamiljen – säsongstart 14.7.2018

Yle Fem lördagar kl. 18.45, säsongstart 14.7.2018.
10 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

Lisa och Patrik kramar om varandra och skrattar
Lisa och Patrik kramar om varandra och skrattar Bild: Ulrika Malm Yle Fem,Vera Vitali,Erik Johansson (fotograf),Bonusfamiljen,erik johansson som patrik

(Sverige / Säsong 2) Hur är det egentligen att leva med och i en bonusfamilj? Andra säsongen av den svenska dramakomedin, som berättar om både det roliga och det krångliga med en bonusfamilj, fortsätter ungefär ett halvt år efter att vi lämnade Lisa och Patrik.

Det händer ganska mycket i deras liv när familjen har utökats med Patrik och Lisas första gemensamma barn Lo, som sätter i gång nya känslor och utmaningar. Patrik ska dessutom börja sin pappaledighet.

Förutom familjens nya tillskott få vi också stifta bekantskap med Lisas impulsiva och spontana äldre syster Emma och med Branco som driver en taekwondo-klubb i närheten.


Mercur – seriestart 25.7.2018

Yle Teema onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 20.00, seriestart 25.7.2018
10 avsnitt
90 dagar på Yle Arenan (alla avsnitt publiceras 25.7)

Jan sitter i radiostudion med en cigarett i handen.
Jan sitter i radiostudion med en cigarett i handen. Bild: Christian Geisnæs Yle Teema,Jon Lange,Jona Lange som Jan

(Mercur / Danmark) Vad gör man för att kunna höra rock- och popmusik? Dramaserien Mercur är den fascinerande historien om Radio Mercur, en piratradiostation som grundades av en liten grupp musikälskare i slutet av 1950-talet i protest mot radiomonopolet. Det fanns bara två radiokanaler i Danmark och de spelade bara klassisk musik.

Sändningstillstånd för en ny radiokanal går inte att få, men som tur hittar man en lucka i lagen. Sänder man radiosignaler från ett fartyg på internationellt farvatten, så kan lagens långa arm inget göra. Radio Mercur ser dagens ljus.

Flemming studerar juridik, men bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Anne-Marie är en ensamstående mamma som kämpar för att klara det dagliga livet medan rikemanssonen Jan lever ett sorglöst liv tillsammans med sin välbeställda mamma. De möts i en skivbutik och med förenade krafter lyckas Flemming och Jan hitta luckan i lagen och också skaffa fram startkapital.

Radio Mercur verkade 1958-1962. Serien baserar sig på den sanna historien om piratradion Radio Mercur och för idén till serien står Adam Price (tidigare bl.a. Borgen).


Vår tid är nu – seriestart 29.7.2018

Yle Fem söndagar kl. 21.00, seriestart i repris 29.7.2018
10 avsnitt.
Repris från 2017.

Kollage över huvudpersonerna i dramaserien Vår tid är nu.
Kollage över huvudpersonerna i dramaserien Vår tid är nu. Bild: SVT Yle Fem,Vår tid är nu,Aika on meidän

(Sverige) Fredsdagen 7 maj 1945. Andra världskriget är över och en ny tid med folkhemmets framväxt står för dörren. Därmed också konflikten mellan det gamla och det nya. Familjen Löwander driver en av de mest ansedda restaurangerna i hjärtat av Stockholm.

Äldste sonen Gustaf har med ibland tveksamma medel lyckats ta restaurangen genom de svåra åren under kriget. Nu vill han fortsätta att driva restaurangen som familjen gjort i alla tider.

Yngsta dottern Nina lever ett bekymmerslöst överklassliv och omfamnar istället den nya tiden. Hon drömmer om att öppna nattklubb i restaurangens festvåning. Men hennes förälskelse i kökspojken Calle ställer hennes liv på ända.

När mellansonen Peter återvänder hem efter kriget inser han att familjens restaurang har stora problem. Om Löwanders livsverk ska kunna räddas krävs stora förändringar som möter de nya tiderna. Restaurangens framtid utvecklas till en öppen konflikt som skär rakt igenom familjen.

I kulisserna styr familjens matriark, modern Helga. Hon står också inför den svåra uppgiften att hålla samman familjen och försvara restaurangens position när samhället runt omkring dem förändras dramatiskt.


Liberty – seriestart 12.8.2018

Yle Fem söndagar kl. 19.50, seriestart 12.8.2018
5 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

Kirsten ler bland lokalbefolkningen i dramaserien Liberty.
Kirsten ler bland lokalbefolkningen i dramaserien Liberty. Bild: DR / Aske Foss Yle Fem,Sofie Gråbøl,Sofie Gråbøl som Kirsten

(Danmark, 2018) Dramaserie som tar oss till Tanzania i slutet av 1980-talet. Handlingen kretsar kring två skandinaviska utposterade familjer, danska familjen Knudsen och dansk-svenska familjen Larsson. Genom seriens gång korsas de båda familjernas vägar på ett dramatiskt sätt.

När serien startar anländer Niels Knudsens fru och barn till Tanzania. Niels stora projekt i landet är att få bönderna att ansluta sig till andelslag. Det är ett projekt i motvind men han är glad över att återse Kirsten, deras nyfödda flicka samt sonen Christian.

Jonas Larsson bor sedan tidigare i Afrika med Katrina och driver ett sågverk som byggts upp med hjälp av svenska biståndspengar. Han drivs inte av samma ideal som Niels men det går inte att blunda för att hans verksamhet är mer framgångsrik. I Tanzania är det pengar som talar, och gärna snabba sådana.

Genom de båda familjerna får vi också följa en berättelse om generationer. De vuxnas idealistiska arbete och jakt efter självförverkligande slutar som ett svek mot barnen som marginaliseras. Livsuppgiften blir större än familjen och mötet med en helt ny kultur sätter också stor press samtliga inblandade.

De goda föresatserna och demokratiska värderingarna hotas också med tiden att suddas ut i en vardag av gin & tonics, betjänter, barnflickor och begär i Tanzanias tropiska värme.

Serien baserar sig på Jakob Ejersbos roman med samma namn.

Nyligen publicerat - Yle Fem