Hoppa till huvudinnehåll

Ingen oljning av skarvägg på Storgrynnan i Närpes – skarvarna flög iväg

Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden.
Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden. Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik skarvar (fåglar),storgrynnan,Närpes,Österbotten

Det blir antagligen ingen oljning av ägg på Storgrynnan i Pjelaxfjärden i Närpes. Orsaken är att det inte finns några ägg att olja.

- För några veckor sedan fanns det ett stort antal skarvar på Storgrynnan. De fiskade i vattnet runt grynnan, men sen flög de västerut och norrut. Det fanns antagligen för lite fisk i området, säger Olav Sjögård, syssloman i Pjelax skifteslag.

Närpes-Kaskö fiskeområde fick undantagslov att olja ägg eftersom skarvkolonin i Pjelaxfjärden var den näst största skarvkolonin i landet under fjolåret.

- Vi hade allt förberett färdigt. Vi hade köpt olja och sprutor och samlat ihop ett talkogäng, men det finns inga ägg, säger Nygård.

Undantagslovet borde gälla överallt

Tillståndet att olja ägg på Storgrynnan går ut 20 maj och det gäller endast den holmen.

- Vi är förstås glada att det inte finns skarvar i Pjelaxfjärden, men det är någon annan som har fått dem nu i stället. Tillståndet borde gälla överallt.

I samband med undantagslovet för äggoljning fick Närpes-Kaskö fiskeområde också lov att skjuta högst 30 skarvar per år, men endast i närheten av yrkesfiskares fångstredskap i Pjelaxfjärden.

Det beslutet har man besvärat sig mot eftersom man anser att undantagslovet är för begränsande. Besväret lämnades in till Vasa förvaltningsdomstol tidigare i år.

Artikeln korrigerad kl 12:15: sysslomannens efternamn var felaktigt.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten